In Zalau: Parintii se grabesc sa-si inscrie copiii in clasa intai

Magazin Salajean 14 ianuarie 2011 0

In Zalau: Parintii se grabesc sa-si inscrie copiii in clasa intai

Inscrierea in clasa intai la scolile din Zalau a pus pe jar multi dintre parintii micutilor de gradinita. Desi mai sunt cateva luni bune pana la inceperea unui nou an scolar, majoritatea vor sa fie siguri ca odraslele lor vor merge la cursuri la unitatea scolara preferata si la cea mai cotata invatatoare. Astfel se face ca unele cereri de inscriere depuse la secretariatele unor scoli din municipiu dateaza inca de acum trei ani.

Daca in unele sate salajene efectivul de copii de gradinita nu acopera nici jumatate din numarul de locuri in clasa intai pentru viitorul an scolar, in mediul urban, parintii sunt disperati sa isi inscrie copiii la scolile cele mai cunoscute. Din acest motiv, cateva unitati de invatamant au deja mai multe cereri decat locurile solicitate pentru clasa intai. Pana la completarea dosarelor de inscriere insa, situatia nu este clara, mai ales pentru ca multi dintre parinti depun cereri de inscrieri la mai multe unitati scolare.

Cel putin, la Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu au fost depuse, pana la aceasta data, aproximativ 50 de cereri pentru inscrieri, in conditiile in care de la anul vor functiona, cel mai probabil, doua clase intai. Directorul unitatii scolare mentionate, Maria Lupsea, ne-a declarat ca sunt suficiente locuri pentru inscrierea copiilor in clasa intai pentru viitorul an scolar. Aproximativ 50 de cereri avem inregistrate, pana in prezent, pentru inscrierea copiilor in clasa intai. Am solicitat aprobarea a doua clase pentru noul an scolar, astfel incat inca se mai pot depune cereri de inscriere. In unele cazuri, parintii isi depun cereri de inscriere la mai multe unitati de invatamant, astfel incat nu avem la aceasta data o situatie reala a numarului de locuri ocupate din toamna, a declarat Maria Lupsea.

Si la Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar, aproape 50 de parinti au completat cererile pentru inscrierea copiilor in clasa intai. Insa doar o parte au adus si actele pentru completarea dosarelor de inscriere. Sunt suficiente locuri pentru solicitanti, astfel ca asteptam ca totul sa decurga normal in privinta inscrierilor in clasa intai, a precizat directorul unitatii de invatamant, Claudia Radu.

Ceva mai putini solicitanti s-au prezentat la Scoala Mihai Eminescu, unde au fost inregistrate pana in prezent aproximativ 20 de cereri. Prin proiectul Planului de Scolarizare, dupa cum ne-a declarat directorul acestei scoli, Maria Meleg, urmeaza ca din toamna sa functioneze 5 clase intai, dintre care trei la sectia romana, una la maghiara si cealalta la germana. Abia au inceput inscrierile, astfel incat este timp suficient pentru preluarea cererilor si dosarelor pentru ocuparea acestor locuri, ne-a spus Meleg.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj confirma ca inscrierile in clasa intai se desfasoara in mod normal, iar locuri sunt suficiente. Doar pentru siguranta, unii parinti depun cereri la scolile unde vor sa-si inscrie copiii la scoala si cu trei ani inainte ca micutul sa implineasca varsta necesara. In prezent, in judetul Salaj sunt inscrisi in grupele de gradinita 2.092 de copii cu varsta de sase ani si 113 copii in varsta de sapte ani. Acestia din urma cu siguranta vor merge din toamna la scoala, insa in privinta celorlati este la alegerea fiecarui parinte. Totusi, din experienta anilor trecuti, majoritatea parintilor opteaza sa-si trimita mai repede copiii la scoala, a declarat inspectorul general adjunct al ISJ Salaj, Szabo Stefan.

In prezent, la nivelul municipiului sunt inscrisi in gradinite un numar de 583 de copii in varsta de sase ani si 21 de sapte ani. Termenul pana la care se pot face inscrieri in clasa intai este luna mai, insa multe dintre institutiile de invatamant vor incheia inscrierea abia la finalul anului scolar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »