In ultimii cinci ani: Aproape 300 de cadre didactice au parasit invatamantul salajean

Magazin Salajean 5 septembrie 2011 0

In ultimii cinci ani: Aproape 300 de cadre didactice au parasit invatamantul salajean

Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul persoanelor sub 15 ani cu nivel scazut de competente de citire si tot pe primul loc dupa numarul mic al celor care au studii superioare. De altfel, pozitia de top nu ar trebui sa ne mire, date fiind rezultatele inregistrate la prima sesiune de bacalaureat din acest an si mediile mici de admitere in clasa a IX-a. In plus, mii de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant, lasand balta locuri de munca prost platite si conditii de lucru cu mult sub cele din unitatile de profil din strainatate.

Situatia dramatica din sistemul educational romanesc este reflectata de faptul ca Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul persoanelor sub 15 ani cu nivel scazut de competente de citire. Peste 40 la suta din adolescentii de 15 ani si peste 38 la suta din elevii de clasa a IV-a citesc cu dificultate, conform unui studiu european, in timp ce 41 la suta din elevii romani au acasa mai putin de zece carti.

Peste toate, Romania este codasa Europei in privinta numarului de cetateni care au studii superioare, o analiza Eurostat realizata in tara noastra pe segmentul de varsta de pana la 64 de ani relevand ca ponderea persoanelor cu studii superioare este de doar 11,2 la suta, in timp ce media celor 27 de state este de aproape 22 la suta. Primele locuri sunt adjudecate de Finlanda, Cipru si Irlanda, unde valorile trec de 30 la suta.

Intreaga stare de fapt are mai multe cauze, care pornesc nu doar de la neglijenta parintilor fata de educatia odraslelor, ci si de la faptul ca dascalii din invatamantul romanesc nu mai sunt ce erau odata. In randul lor, ultimii 20 de ani au impus trieri majore: nemultumiti de salariile mici si de conditiile de lucru, mii de cadre didactice au renuntat sa mai iasa in strada pentru manifestari sindicale si au trecut la o forma de protest mult mai dura, plecand sa munceasca in alte domenii sau in strainatate. Iar in cazul celor plecati peste granita se observa ca, desi ei nu fac neaparat munca pentru care sunt pregatiti, ci accepta, adesea, job-uri sub calificarea lor, remuneratiile mult mai consistente ii fac sa fie impacati cu decizia luata. In cazurile fericite, in care profesorii tratati cu ingratitudine de sistemul educational romanesc isi gasesc locuri de munca in unitati de invatamant din alte tari, situatia trecerii frontierei este si mai incurajanta pentru cei ramasi acasa, care se gandesc sa procedeze si ei la fel. Asa se face ca, in ultimii cinci ani, aproape 25.000 de dascali au luat calea strainatatii, lasand balta gradinite, scoli si licee.

Potrivit unei analize facute de Econtext.com, in perioada 2006 – 2010 din Romania au plecat 24.365 de dascali, iar cea mai parte din acestia, anume 22.473 de cadre didactice, au abandonat acest sistem in ultimii doi ani, de cand a inceput criza. Cu alte cuvinte, circa 10 la suta din dascali au disparut din invatamant in acesti ani.

Luna septembrie 2006 gasea in Educatia din Romania un numar de 277.318 de cadre didactice in toate formele de invatamant (de la cel prescolar pana la cel universitar). In aceeasi luna din 2010, in unitatile de invatamant din Romania se mai gaseau doar 252.953 de persoane.

Cei mai multi dascali au plecat din capitala, bilantul aratand ca 2.081 de profesori au renuntat sa predea in Bucuresti. Pe locurile doi si trei se situeaza judetele Timis – cu 1.182 de dascali plecati, si judetul Iasi.

Nasol in Nord – Vest

In Regiunea de Dezvoltare Nord- Vest, judetele au inregistrat cateva mii de cadre didactice care au abandonat sistemul, in ultimii cinci ani. Astfel, Salajul numara in 2006 un numar de 3.396 de dascali, ca in septembrie 2010 numarul lor sa fie de doar 3.101, adica 295 de persoane au plecat la alte locuri de munca. In topul judetelor, realizat de Econtext.com, Salajul ocupa pozitia 35, dar are cea mai fericita situatie din Nord – Vest. In Maramures, judet situat pe locul 22, lucrurile sunt mai grave, de aici plecand in ultimii 5 ani pest 500 de cadre didactice. Ca urmare, de la 6.697 de profesori care scoleau copiii maramuresenilor in 2006, doar 6.187 mai predau in unitatile de invatamant anul trecut. In Bistrita Nasaud, in septembrie 2006 se aflau 4.287 de dascali, numarul lor reducandu-se cu 360 pana in 2010. In Satu Mare, din cei 4.175 de dascali existenti in sistem in 2006, au ramas doar 4.295, un numar de 420 de persoane abandonand posturile slab remunerate.

Dezastru este cuvantul care caracterizeaza situatia din Bihor, unde 872 de cadre didactice au iesit din invatamant din 2006 pana in 2010. Mai exact, in 2006, in scolile bihorene predau 9.756 de dascali, ca in anul scolar trecut numarul lor sa scada la 8.884. In judetul Cluj, scaderea a fost de 398 de dascali, judetul ajungand sa aiba, din 11.494 de angajati in 2006, numai 11.096 in 2010.

La polul opus al clasamentului intocmit de Econtext.com, cele mai mici scurgeri de personal din Educatie au avut loc in judetele Calarasi, unde 131 de profesori au iesit din sistem in ultimii cinci ani, in Braila – cu 153 de dascali care au parasit sistemul, in Ilfov

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »