In Salaj se practica invatamantul la gramada

Magazin Salajean 29 septembrie 2010 0

In Salaj se practica invatamantul la gramadaAproximativ 3.500 de elevi din satele salajene invata in conditii deloc potrivite. Este situatia reala si actuala din invatamantul salajean, in care micutii din clasele primare si gimnaziale trebuie sa invete in clase comune, pregatiti de acelasi profesor. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Salaj vrea sa rezolve aceasta problema prin comasarea unitatilor in care se practica invatamantul simultan. Are insa nevoie de 12 microbuze scolare pentru a putea rezolva transportul copiilor de la scolile cu predare simultana, in conditiile in care ministerul va aloca doar patru microbuze, pentru care abia se face licitatia.

Planul de scolarizare elaborat de Inspectoratul Scolar Judetean Salaj pentru anul 2010-2011 a fost intocmit. Cel putin in mare parte. Insa in multe scoli din sate si comune, o parte din bancile claselor au ramas goale. Intrucat nu mai pot functiona clase cu mai putin de 25 de elevi, s-a trecut la invatamantul simultan. Mai exact, cei din clasa I au fost pusi laolalta cu cei din clasele a III-a, la fel si cei din a II-a cu elevii de a IV-a. In judetul Salaj sunt in jur de 3.500 de copii in aceasta situatie. Nu este o solutie, nu agreez solutia invatamantului simultan avand in vedere practic situatia in care doua clase sunt comasate sau chiar patru clase, sigur ca este destul de dificil. Cred ca inlaturarea acestei forme de invatamant ar duce la cresterea actului educational, a declarat Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj.

274 de clase simultane

In prezent, in scolile din satele salajene exista 235 de clase primare si alte 39 de gimnaziu care functioneaza in conditii simultane. Potrivit inspectorului general scolar, in aceasta situatie sunt 2.979 de elevi de clasele I-IV, reprezentand 29,26 la suta din numarul total de elevi inscrisi, anul acesta, in clasele primare. Sunt insa si clase de gimnaziu in care se practica invatamantul simultan, fiind vorba de 567 de elevi care invata in clase simultane, reprezentand 5,65 la suta din numarul total de elevi de gimnaziu din intreg judetul. Problema este ca avem scoli in centre de comune in care functioneaza invatamantul simultan, precum Coseiu, Camar, Brebi, Zimbor, Benesat, Alunis, Boghis, Hereclean, Cristolt, Varsolt etc. In aceste situatii este greu sa recurgem la comasare, a declarat inspectorul scolar general Abrudan. In schimb, scolile cu predare simultana -altele cele decat cele din centrul de comuna- sunt primele unitati care vor fi comasate de anul viitor, fiind vorba de scolile din Jebucu, Peceiu, Archid, Marin, Valeni, Fodora, Mesesenii de Sus si Fagetu.

Microbuze scolare lipsa

Situatia s-ar putea rezolva daca ar exista mijloace de transport pentru a-i duce pe copii la cea mai apropiata scoala. Rezolvarea problemei de transport a elevilor va duce la eliminarea claselor cu invatamant simultan, in perspectiva anilor viitori. Insa trebuie sa avem in vedere ca in aceasta situatie vorbim de copii aflati la varste fragede, dar si de drumuri greu accesibile, motiv pentru care si anul acesta, desi am avut posibilitatea, nu am comasat unele unitati de invatamant, a mai spus Ioan Abrudan. Chiar si asa, aceasta rezolvare este insa mult prea scumpa, in actuala situatie de criza. Ar fi nevoie de circa 12 microbuze scolare pentru ca in judetul Salaj toti copiii sa beneficieze, in mod egal, de invatamant de calitate. Ministerul Educatiei are in vedere achizi-tionarea a aproximativ 200 de microbuze pentru transportul elevilor la scoala, pentru care in aceasta perioada are loc licitatia. Insa doar patru dintre acestea sunt asteptate in Salaj. Iar o alta problema este starea proasta a drumurilor.

In unele cazuri, chiar si parintii sunt vinovati pentru conditiile in care trebuie sa invete copiii lor. Fenomenul de comasare ar fi dus la inchiderea multor unitati educationale de acest gen, numai ca un cuvant il au de spus si parintii copiilor, iar acestia, de cele mai multe ori, nu inteleg ca invatamantul simultan nu este cel mai adecvat. Acestia ar trebui sa inteleaga ca prin lipsa competitivitatii, a relationarii cu colegii de clasa si a spiritului de echipa, invatamantul simultan le rapeste elevilor sanse egale la un invatamant de calitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »