In Badacin: Elevii au interzis la biblioteca si calculatoarele scolii

Magazin Salajean 24 mai 2012 0

In Badacin: Elevii au interzis la biblioteca si calculatoarele scoliiLiberul acces la educatie pare sa fie interzis la scoala din Badacin, unde, de mai bine de noua luni, cei 18 elevi nu au voie sa intre in biblioteca, dar nici sa foloseasca cele patru calculatoare din dotarea unitatii de invatamant.

Potrivit unor surse care doresc sa-si pastreze anonimatul, biblioteca scolii a fost inchisa inca de la inceputul anului scolar, cand un nou cadru didactic a venit sa ocupe, prin suplinire, postul invatatoarei titulare Florica Gal, intrata in concediu maternal. Este inadmisibil ceea ce se intampla in scoala. De cand a inceput anul scolar in curs, elevii scolii au interzis sa intre in biblioteca, sa imprumute cartile necesare pentru pregatirea la cursuri. Mai mult, cele patru calculatoare de birou aflate in incinta bibliotecii scolare nu pot fi folosite de catre copii pentru ca usa este inchisa, a precizat surse care doresc sa-si pastreze anonimatul.

Intrebata de parinti de ce nu foloseste biblioteca si calculatoarele, noua invatatoare, Valeria Puie, a raspuns ca nu i s-a predat sub semnatura dreptul de a folosi biblioteca. Potrivit acelorasi surse, copiii nu au avut sansa de a invata sa opereze pe calculator, sa citeasca o carte ceruta la scoala, in principiu sa beneficieze de bunurile scolii, in conditiile in care peste cateva saptamani se incheie anul scolar.

Mai mult, in ciuda faptului ca elevii nu au voie sa intre in biblioteca, in urma cu aproximativ doua saptamani, usile salii cu rafturi ticsite de carti prafuite de vreme au fost deschise pentru scurt timp. Dar nici de aceasta data copiii nu au avut dreptul sa imprumute o carte. Mai degraba, invatatoarea a transferat cu imprumut, pentru doua-trei zile, cele patru calculatoare din biblioteca la Scoala Gimnaziala din Pericei, unde este arondata unitatea Scolara cu clasele I-IV din Badacin, dupa cum au precizat sursele care doresc sa-si pastreze anonimatul.

Biblioteca, deschisa doar la cerere

Toate nelamuririle legate de faptul ca elevii nu au acces la cartile din biblioteca si nici la calculatoare scolii trebuiau anuntate conducerii scolii, sustine directorul unitatii de invatamant din Pericei, Augustin Danila. Cele patru calculatoare ale scolii au fost mutate in biblioteca din luna februarie a anului in curs, nefiind folosite nici pana la acea data de catre invatatoare sau elevi. De astfel, la ora actuala, toate calculatoarele sunt la dispozitia elevilor, atat ca nu au disciplina informatica la optional, ci educatie pentru sanatate. Este nevoie de o simpla cerere din partea parintilor ori a invatatoarei pentru folosirea computerelor, acestea putand fi mutate intr-o alta sala, dar nu au fost sesizati despre acest lucru, nici macar verbal, a afirmat Augustin Danila.

Referitor la faptul ca toate calculatoarele au fost duse la scoala din Pericei, in urma cu circa doua saptamani, acest lucru s-a facut pentru instalarea licentei, fiind trimise inapoi scolii apartinatoare.

Despre faptul ca elevii au interzis in biblioteca, directorul Danila a mentionat ca este din cauza ca nu s-a facut in totalitate predarea gestiunii intre invatatoarea titulara si cea suplinitoare. Am discutat cu invatatoarea titulara, care se afla in concediu de maternitate, si mi-a comunicat ca a predat, in data de 24 noiembrie, cand a plecat in concediu, 78 de titluri de care au nevoie copiii, noii invatatoare. Am inteles ca actuala invatatoare a folosit volumele la orele de curs, asa ca nu le-a mai dat acasa copiilor, a precizat directorul scolii din Pericei.

In ceea ce priveste predarea in totalitate a bibliotecii, acest lucru implica cel putin o luna de lucru, iar invatatoarea titulara se afla in concediu de maternitate.Putea fi, insa, rezolvata problema tot printr-o cerere a parintilor, dar nici in aceasta privinta nu am fost sesizati. Trebuiau sa vina direct la noi si nu doar la finele cursurilor scolare, a precizat sursa citata.

Ori dam foc la biblioteca, ori o deschidem

Sesizat de mass-media despre acest caz, inspectorul scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Szabo Stefan, a declarat ca va lua masurile necesare pentru ca elevii sa aiba acces la cartile din biblioteca. In clipa in care ajunge la noi o sesizare despre anumite nereguli privind sistemul de invatamant, deschidem o ancheta pentru verificarea tuturor celor implicati. Insa nu am primit nicio sesizare despre cazul de la Badacin. Ma voi interesa, totusi, despre aceasta situatie, si voi lua legatura cu directorul scolii: ori da foc la biblioteca, ori o deschide, ne-a declarat inspectorul scolar.

Pana la rezolvarea situatiei va mai dura, probabil, putintel, astfel ca elevii si parintii vor trebui sa mai aiba rabdare. Intre timp, pe calculatoarele si cartile ferecte sub cheie se pot aseza praful si moliile, ca doar de ce sa se faca lucrurile din start asa cum ar trebui si ar fi firesc, cand pot fi lasate in coada de peste?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »