Guvernul vrea sa amendeze parintii pentru chiulul odraslelor

Magazin Salajean 13 aprilie 2010 0

Guvernul vrea sa amendeze parintii pentru chiulul odraslelor

Pentru a stopa numarul mare de absente inregistrate in randul elevilor, noua Lege a Educatiei propune amendarea chiulangiilor. Sumele, care sunt destul de mari, de pana la 5.000 de lei, i-ar putea pune pe multi parinti in imposibilitatea de a le plati, ceea ce i-ar obliga sa munceasca in folosul comunitatii pentru nesupravegherea activitatii propriului copil.

Absenteismul scolar, in crestere

In judetul Salaj, absenteismul si abandonul scolar este in crestere, in conditiile in care legislatia actuala nu ofera cele mai eficiente parghii pentru prevenirea si combaterea acestui fenomen. Doar in primul semestru al anului scolar in curs, elevii au adunat sute de absente nemotivate in catalog. Potrivit raportului privind situatia disciplinara la sfarsitul semestrului intai, intocmit de Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, 177 de elevi au avut nota scazuta la purtare pentru absentele nemotivate cumulate. Ba mai mult, tot pentru absente nemotivate, 39 de elevi de liceu au fost exmatriculati, iar 12 elevi au fost eliminati, nefiind primiti la cursuri pentru o perioada de trei pana la cinci zile. Totodata, 158 de copii au ramas nescolarizati.

Acestia, desi la inceputul anului au figurat ca inscrisi la scoala, nu au frecventat cursurile si nu au fost notati pentru a li se putea intocmi o situatie scolara. Cel mai probabil, multi dintre cei care figureaza ca nescolarizati sunt elevi care fie au renuntat la scoala, fie si-au schimbat domiciliul in alte judete ori in strainatate. Raziile politistilor confirma ca numarul chiulangiilor este in crestere. Doar anul acesta, politistii au prins peste 400 de elevi aflati prin baruri, pe strada ori in parcuri, in loc sa fie la orele de curs. La ora actuala, cele mai multe absente se inregistreaza in randul elevilor care au parinti plecati la munca in strainatate.

Fiecare absenta nemotivata a elevului se va transforma in amenda. Cu cat un elev va chiuli mai mult, cu atat amenda va subtia portofelul parintilor. In paralel, elevul va pierde dreptul de a beneficia de burse sau de alte drepturi acordate de scoala. Este posibil ca aceasta masura sa ii afecteze si pe copiii din grupurile de rromi, cu o frecventa la ore si asa redusa, ai caror parinti vor prefera sa ii trimita la cersit, decat la scoala.

Si profesorii ar trebui sanctionati

Desi proiectul legii educatiei prevede doar amendarea elevilor, unii parinti sustin ca si profesorii ar trebui sanctionati, deoarece ar trebui sa aiba o mai multa responsabilitate asupra elevilor. Si profesorii lipsiti de exigenta merita sanctiuni ca sa-si dea mai mult interes in educatia copiilor. De prea multe ori dascalii ii invoiesc pe elevi de la ore, fara a verifica daca motivatia lor este reala. Acum s-au obisnuit numai cu greva, vor mai multi bani, a spus un parinte al unui copil de clasa a V-a. Pentru meseria de profesor trebuie sa ai mari calitati, in primul rand morale, ca diplome toti putem avea. Cu parere de rau, sunt foarte rari acestia, majoritatea abia asteapta sa treaca orele de curs, ziua, saptamana si luna sa vina banii, nu se ocupa de educatia acestor copii care sunt trimisi de parinte la scoala pentru a fi educati.

Prea putin se ocupa de elevii cu probleme, nu stiu discuta cu acestia si nu au metode de a atrage copiii la ore. Pacat pentru invatamant, ne-a spus un alt parinte. Insa vina nu apartine doar profesorilor, dupa cum a mentionat un dascal ce a dorit sa-si pastreze anonimatul. Multi parinti ii condamna pe profesori. Numai ei sunt vinovati? Parintele de cate ori merge la scoala sa se intereseze de propriul copil, de situatia lui scolara?! Dupa orele de curs si pana tarziu in noapte, ii gasim pe strazi, in parcuri sau in baruri, cand de fapt ar trebui sa se pregateasca pentru urmatoarea zi de scoala. Tot dascalii sunt de vina pentru asta?, a spus acesta.

Amenzi de pana la 5.000 de lei

Chiar daca in actualul text de lege al educatiei exista o prevedere care stipuleaza responsabilitatea pe care o au parintii si autoritatile locale pentru asigurarea participarii copiilor la sistemul de invatamant obligatoriu, aceasta masura nu se aplica. Inspectorul general scolar al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, a accentuat importanta implicarii parintilor in activitatea unitatilor de invatamant. Trebuie gasita o metoda pentru implicarea familiei in activitatea scolara a copiilor, deoarece urmarirea programului zilnic al fiecarui copil trebuie sa reprezinte o responsabilitate si pentru parinti, nu doar a scolii. Nu doresc sa comentez acest subiect din prisma amenzilor, ci despre necesitatea participarii parintilor in educatia copiilor, sa se intereseze de situatia scolara a copilului. Insa cred ca aceasta taxa ar putea duce la scaderea ratei abandonului scolar, a absenteismului si a situatiilor de exmatriculare in randul elevilor, este de parere Abrudan.

Potrivit articolului 206 din noua lege a educatiei, parintii vor fi obligati sa incheie contracte cu scolile atunci cand isi inscriu copiii in clasa intai. Astfel se obliga, in cazul in care odrasla chiuleste de la scoala, sa plateasca amenzi intre 500 si 5.000 de lei. Daca nu au bani sa le achite si nici nu-si pot determina odraslele sa frecventeze cursurile, parintii vor fi obligati sa presteze munca in folosul comunitatii. Autoritatile din judet sunt deschise la aceasta prevedere si sustin ca absenteismul va scadea cu siguranta. Asta doar daca legea, aflata acum in dezbatere publica, va trece de parlament.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »