Gustarea profesorilor la bacalaureat, servita de elevi

Magazin Salajean 19 februarie 2010 0

Gustarea profesorilor la bacalaureat, servita de elevi  Elevii din liceele municipiului care participa anul acesta la bacalaureat recunosc ca au dat bani pentru protocol. Am putea spune, o truda in zadar de imbunare a profesorilor examinatori, aceasta colectare de fonduri din buzunarele elevilor, mai bine zis, ale parintilor, din moment ce examenele de competenta nu se pot pica decat prin absenta candidatului. Insa aceste practici sunt pastrate an de an in liceele din Zalau, ca o traditie, chiar daca sunt interzise explicit de Ministerul Educatiei.

Multi dintre elevii care au participat, saptamana aceasta, la probele orale de evaluare a competentelor de comunicare orala in limba si literatura romana, respectiv limba materna, recunosc ca au dat diverse sume de bani pentru protocol. De teama sa nu aiba probleme in fata profesorilor examinatori, stiind foarte bine ca protocolul nu este tocmai o practica ortodoxa, elevii ne-au spus, in prima faza, ca nu s-au strans niciun fel de sume, decat poate pentru o mica atentie. La Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian (API) Zalau, acea mica atentie a ajuns sa insemne in sucuri, cafea, apa minerala si covrigei.

Nu am dat bani efectiv, au fost luati din fondul clasei doar 20 de lei. Nu e ceva obligatoriu, am vrut doar sa luam ceva pentru suc si apa, ne-a spus, sovaind, un elev de la API, sub protectia anonimatului. La Grupul Scolar Mihai Viteazul din Zalau, candidatii la bacalaureat au cotizat cu 30 de lei, din fiecare clasa. Sunt banii din fondul ce se strange in fiecare clasa, pentru cheltuielile de final de an, cu festivitatea si cu banchetul. S-au strans cate 30 de lei din fiecare clasa de a XII-a. Stiu ca si la alte licee se dau cam tot atatia bani, a declarat un elev al acestei scoli.

In fiecare clasa de examen, elevii si-au adus apa si pahare de unica folosinta. Pentru asa ceva s-au folosit banii. Fiind vorba de comisia scolii, chiar nu avea rost sa se stranga bani pentru protocol. Nu stiu sa fie vorba de altceva, ne-a spus Simona Crisan, directorul Colegiului Tehnic API Zalau. De regula, protocolul dat la examene se tine sub mare secret, atat de elevi, cat si de profesori, chiar si de parinti, care, in multe cazuri, sunt chiar initiatorii acestei practici.

La Colegiul National Silvania Zalau, protocolul este tot de aproximativ 30 de lei, insa nu pe clasa, ci de elev. Asa s-a obisnuit, sa se dea bani pentru protocolul de bacalaureat. Nu ne plangem, daca asa ii mai imbunam pe profesori, ne-a spus un elev mai vorbaret. De regula, protocolul dat la examenele de bacalaureat se tine sub mare secret, atat de elevi, cat si de profesori, chiar si de parinti, care, in multe cazuri, sunt chiar initiatorii acestei practici.

Colectarea de protocoale, interzisa

Ministerul Educatiei a interzis prin regulamentul de organizare a bacalaureatului strangerea de bani pentru protocol. Potrivit oficialilor de la minister, in caz de neregula, vor fi sanctionate toate persoanele implicate in desfasurarea examenului, iar sanctiunile pot merge pana la desfacerea contractului de munca pentru profesorii care sunt gasiti vinovati.

Favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea unor beneficii sau a protocolului pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare este interzisa, arata regulamentul de la BAC. Cu toate acestea, atat parintii, cat si elevii considera normal sa-si cinsteasca profesorii examinatori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »