Greva profesorilor, amanata de criza!?

Magazin Salajean 22 octombrie 2009 0

Greva profesorilor, amanata de criza!? Declansarea grevei generale a cadrelor didactice, pe termen nelimitat, ar putea fi amanata, spun sindicalistii din educatie. Pentru luarea unor decizii urmeaza a fi consultate din nou organizatiile din teritoriu, desi rezultatele unui referendum organizat anterior pe aceasta tema erau in favoarea protestelor. Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant sustin ca o greva pe timpul crizei politice ar face si mai dificila solutionarea problemelor din educatie. Astfel ca exista posibilitatea amanarii protestelor pana dupa alegeri. Saptamana viitoare va avea loc o sedinta a biroului operativ si a colegiului liderilor FSLI, in care se va lua in discutie pozitia federatiei fata de miscarile sindicale programate pentru perioada urmatoare. Atunci se va lua o decizie ce va fi transmisa, la nivel national, tuturor membrilor federatiei, ne-a declarat Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj.

FSLI, Federatia Spiru Haret si Federatia Alma Mater fac parte din Alianta Bugetarilor, formatiune care a declansat anterior, sub diverse forme, proteste pentru obtinerea unor revendicari salariale pentru bugetari.

Cele mai ample proteste au fost organizate in 5 si 7 octombrie, cand a avut loc o greva a bugetarilor si respectiv un miting si un mars de protest. Cu aceste proteste s-a solidarizat si Federatia Educatiei Nationale.

Toate federatiile din educatie au decis organizarea unor referendumuri in teritoriu pentru a decide daca vor declansa greva generala pe termen nelimitat incepand din 16 noiembrie. Rezultatele referendumului au fost anuntate de Spiru Haret si de Federatia Educatiei Nationale ca fiind in favoarea grevei generale. In conditiile politice actuale, Federatia Educatiei Nationale spune ca va organiza un nou referendum. Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de zece zile a salariatilor din domeniul public in perioada octombrie – decembrie 2009 si de concedierea unui numar mare de salariati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »