Greva generala in zi de bacalaureat

Magazin Salajean 19 aprilie 2010 0

Greva generala in zi de bacalaureatSindicalistii din educatie intra, in data de 22 aprilie, in greva generala, zi in care inceteaza activitatea in toate unitatile de invatamant. Actiunile de protest continua cu un mare miting la inceputul lunii mai si, in cele din urma, cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat, incepand cu prima decada a lunii iunie.

Desi nu s-a hotarat inca data declansarii grevei generale pe termen nelimitat, e sigur ca in 22 aprilie sindicatele din invatamant intra in greva. Ceea ce inseamna ca greva se suprapune cu proba de evaluare a competentelor digitale la bacalaureat, care are loc in intervalul 19-29 aprilie. La nivelul judetului Salaj, peste 90 la suta din totalul salariatilor din invatamant si-au dat acordul pentru declansarea grevei generale de o zi, cu incetarea activitatii in toate unitatile si institutiile de invatamant.

In cazul in care problemele cu care se confrunta salariatii din invatamant nu vor fi rezolvate, actiunile de protest continua cu mitingul de amploare stabilit in perioada 1-15 mai. Totodata, vom continua cu referendumul, pentru a vedea daca se doreste declansarea grevei generale pe termen nelimitat din luna iunie, a declarat presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj, Eusebiu Lehene.

El a mai spus ca, in momentul de fata, din discutiile purtate cu liderii de sindicat din judet, peste 70 la suta dintre profesori sustin declansarea grevei generale pe termen nelimitat in luna iunie. Lehene a tinut, insa, sa precizeze ca numarul de semnaturi privind declansarea grevei generale a fost totalizat inainte de aprobarea in Guvern a proiectului Legii Educatiei Nationale, si ca astfel, s-ar putea ca si ceilalti profesori sa se razgandeasca si sa semneze pentru blocarea anului scolar.

Totodata, liderul SLI Salaj ne-a spus ca a propus colegilor de sindicat din judet sa inainteze parlamentarilor PDL si UDMR din Salaj scrisori de protest care sa contina si tabelele cu semnaturi ale salariatilor din invatamant din colegiile uninominale pe care acestia le reprezinta. Vrem sa le solicitam sprijinul sa nu semneze proiectul de lege. Si totodata vrem sa vedem daca sprijina oamenii din colegiile uninominale pe care parlamentarii salajeni le reprezinta, a mentionat Lehene.

Sindicalistii sunt nemultumiti ca proiectul Legii Educatiei contine prevederi care afecteaza direct salariatii din invatamant, respectiv desfiintarea titularizarii in sistem, componenta Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant, disparitia unor drepturi garantate de ani de zile in legislatie (cum ar fi reducerea cu doua ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I), imposibilitatea negocierii de drepturi (altele decat cele salariale) prin contractele colective de munca.

In perioada imediat urmatoare federatiile sindicale reprezentative din invatamant vor organiza intalniri la nivel local si national cu reprezentanti ai elevilor, studentilor si parintilor, pentru a le expune motivele declansarii protestelor si a le solicita sprijinul in solutionarea problemelor cu care se confrunta sistemul educational.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »