Greva dascalilor pune lacat pe scoli

Magazin Salajean 13 mai 2010 0

Greva dascalilor pune lacat pe scoliA doua jumatate a lunii mai se anunta a fi zbuciumata si plina de proteste, printre cei care vor iesi in strada numarandu-se si sindicalistii din Educatie, care vor intra in greva generala din 31 mai. In plus, de azi nicio nota nu va mai fi trecuta in catalog, iar profesorii nu vor participa nici la evaluarile nationale.

Actiunile de protest nu se opresc insa aici. In 19 mai, un miting de amploare va fi sustinut de circa 40.000 de sindicalisti din Invatamant in Piata Victoriei, pentru a atrage atentia autoritatilor asupra situatiei cu totul dezechilibrate din sistemul de resort.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a declarat ca la actiunile de protest vor fi implicati atat dascali din invatamantul preuniversitar, cat si profesori din universitatile din tara, decizia de a contesta in acest fel masurile anuntate de Guvern fiind luata in urma intalnirii de ieri cu toti liderii federatiilor din invatamant.

Liderul Sindicatului Liber din invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, a declarat ca in toate cele aproximativ 500 de unitati de invatamant din judet va fi transmis calendarul protestelor, astfel incat un numar cat mai mare de dascali sa il poata pune in aplicare. Vom face apel sa participe cat mai multi dascali, pentru a da actiunilor de protest un caracter cat mai unitar. Stiu ca in unele unitati de invatamant influenta unelor persoane este foarte puternica, dar vreau ca toti colegii din Educatie sa inteleaga importanta actiunilor asupra carora ne-am decis, a declarat Eusebiu Lehene.

Acesta a spus ca maine sindicalistii salajeni se vor intalni la nivel local, pentru o noua evaluare a situatiei. In plus, se are in vedere organizarea unui miting in Zalau, la care sa ia parte cateva sute de dascali.

In acelasi context al nemultumirilor sindicale, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a declarat ca sindicalistii din invatamant vor sa nu se aplice masurile de reducere a salariilor, profesorii si pensionarii neputand fi facuti responsabili pentru ani intregi de cheltuieli pe clientela politica. Potrivit estimarilor facute de liderii de sindicat, daca se reduc salariile cu 25 la suta un debutant din invatamant va lua 850 de lei brut, ceea ce inseamna ca va primi efectiv 600 de lei, foarte putin pentru a putea trai.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »