Goana dupa un loc in clasa I

Magazin Salajean 19 februarie 2007 0

Parintii care vor ca micutii lor sa invete in scoli cu prestigiu, trebuie sa lupte inca de pe acum pentru un loc la o astfel de institutie de invatamant. Parinti care se dau peste cap pentru a-si inscrie copiii in scoli bune si la o invatatoare cu prestigiu, pot vizita institutiile de invatamant si pot cere referinte despre dascali chiar de la conducerea scolii. Pentru inscierea la o anumita scoala au prioritate copiii care locuiesc in circumscriptia respectiva, iar in limita locurilor disponibile listele sunt deschise si pentru altii. Este vorba despre arondarea de cartiere la unele unitati de invatamant (…), sistem care cred ca va functiona mult mai bine decat anul trecut, a precizat Dorina Ciutre, inspector de imagine in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj. Stefan Szabo, inspectorul general adjunct, a intocmit o structura a strazilor arondate fiecarei scoli.

Pentru unii parinti conteaza invatatorul, nu scoala

Alegerea invatatorului este considerata un pas crucial in educatia unui copil, deoarece acesta este cel care dezvolta deprinderile de lectura, scriere, dar si cel care induce copilului inclinatia pentru studiu. Noi nu suntem de acord cu acest fenomen de alegere a dascalului pentru copil, insa, acesta exista si nu poti face abstractie de el. Parintii sunt cei care hotarasc si aleg ce este mai bun pentru copiii lor, acestia ajungand, astfel, sa se indrepte spre anumite unitati de invatamant, a precizat inspectorul.

Faptul ca parintii doresc o anumita invatatoare este o idee preconceputa. In opinia mea, toate cadrele sunt bine pregatite, iar in ceea ce priveste unitatea scolara pe care o conduc, invatatoarele sunt titulare pe postul pe care il detin, a opinat directorul Scolii Gimnaziale Corneliu Coposu, Mona Panican.

In multe cazuri, parintele cauta acelasi dascal care are <>, adica acela care a mai predat copiilor din aceeasi familie. Este normal ca parintele sa doreasca tot ce este mai bun pentru odrasla sa, a fost de parere si directorul Scolii cu clasele I-VIII Iuliu Maniu Zalau.

Daniela B., 30 de ani, Zalau:Copilul meu are 4 ani si deja ma gandesc sa-l inscriu la o scoala. Nu ma intereseaza neaparat o scoala anume, dar conteaza foarte mult sa fie o invatatoare in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca micutul meu sa prinda drag de carte si invatatura, a adaugat aceasta.

Patru clase I

Scoala Generala Corneliu Coposu Zalau a prevazut pentru anul scolar 2007-2008 cate 4 clase I. Pentru anul scolar viitor am prevazut patru clase I, a cate 22-24 de elevi. Pana in momentul de fata avem 52 de solicitari, iar locurile sunt deja ocupate in proportie de 70 la suta. Cele patru clase vor fi cu program prelungit, pentru ca micutii sa poata sa-si faca temele la scoala, a spus directorul scolii, Mona Panican.

Inscrierile pentru anul scolar 2007-2008 au inceput deja din vara anului trecut. Pentru anul scolar viitor ne propunem sa realizam 4 clase I, din care doua vor fi clase traditionale, una cu program Steb by Step, iar cealalta clasa va avea predare in limba maghiara. Pana in momentul de fata au fost 18 solicitari pentru clasa de Step by Step si 20 pentru cea traditionala. Nici un copil nu va fi refuzat, indiferent daca este roman sau rrom, a afirmat Gheorghe Popescu, directorul Scolii cu clasele I-VIII Iuliu Maniu.

Din dorinta de a afla mai multe informatii cu privire la inscrierea copiilor in clasa I, l-am contactat telefonic si pe directorul Scolii Generale Gheorghe Lazar. Insa aceasta nu s-a aratat foarte interesata spre a oferi informatii legate de acest subiect. Intrebata fiind despre numarul de elevi care vor alcatui o clasa, aceasta a spus clar si raspicat Pai, doamna sau domnisoara, ce trebuie sa fac eu acum? Sa va invat la telefon despre ce este vorba in Legea Invatamantului?. Fara comentarii.

Acte pentru start la abecedar

Dosarul de inscriere pentru clasa intai trebuie sa cuprinda avizul medical de la medicul de familie, care sa ateste ca viitorul elev este apt pentru invatamant, o copie dupa certificatul de nastere al copilului si cererea propriu-zisa. Teoretic, copiii pot fi inscrisi la scoala pana in luna septembrie, insa unitatile de invatamant trebuie sa faca un raport catre ISJ, in care sa precizeze numarul de clase, pana la 1 mai.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »