Inspectorul şcolar general decapitează în masă directorii de şcoli

Mihaela Oprea 21 august 2012 24
Inspectorul şcolar general decapitează în masă directorii de şcoli

Bate vântul schimbării în unităţile de învăţământ sălăjene. Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va schimba, începând din 1 septembrie, o bună parte din conducerea unităţilor de învăţământ din judeţ, precum şi dintre inspectorii de specialitate din cadrul instituţiei pe care o reprezintă. Bancea a refuzat să răspundă dacă noii directori sunt numiţi sau nu politic.

Mai multe unităţi de învăţământ sălăjene vor avea, începând cu noul an şcolar, respectiv 1 septembrie, o nouă conducere. De altfel, odată cu numirea noului inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, din data de 25 iunie anul curent, în locul fostului inspector Ioan Abrudan, au început şi schimbările în ceea ce priveşte conducerea unităţilor şcolare din judeţ, dar şi în cadrul instituţiei cu pricina.
Inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este nevoie de aceste schimbări nu din punct de vedere profesional, ci pentru a da o şansă de afirmare şi altor persoane decât cele care până acum s-au perindat pe la şefia unităţilor de învăţământ din judeţ. “Am decis să schimbăm o bună parte dintre directorii generali şi adjuncţi din unităţile şcolare din judeţ, precum şi câţiva inspectori şcolari de specialitate de la nivelul inspectoratului. Vor fi puse în funcţie persoane, cadre didactice încadrate sau nu în şcoli, în funcţie de pregătirea acestora, de faptul că deţin calitatea de membru în corpul naţional de experţi în management în sistemul educaţional, dar şi pentru că este nevoie de oameni noi”, a precizat Bancea.

Declaraţii la 180 de grade

Pe de altă parte, Gheorghe Bancea s-a contrazis în declaraţii, menţionând că sunt şi cadre didactice care vor ocupa funcţiile de directori cu interimat, deşi nu sunt incluse în corpul de experţi, care le permite acestora să obţină, prin concurs, funcţii de conducere. “Vom vedea dacă aceste persoane se vor descurca la conducerea şcolilor, având posibilitatea să participe ulterior la concursul pentru obţinerea calităţii de membru în corpul naţional de experţi în management în sistemul educaţional”, a afirmat Bancea.
De remarcat că nici calitatea profesională a directorilor din sistem nu contează în numirile făcute de inspectorul Bancea. Reprezentantul Învăţământului sălăjean a afirmat că nu a ţinut cont de rezultatele evaluării directorilor şcolari, activitate desfăşurată în această lună, ci a vrut să-şi alcătuiască o echipă proprie de directori. Cu alte cuvinte, la mandat nou de inspector şcolar general, s-ar cere şi o echipă nouă de directori de şcoli. “Nu este vorba de calitatea profesională în alegerea făcută. Nu contest faptul că actualii directori nu au dat dovadă de profesionalism, dar, odată cu schimbarea conducerii inspectoratului, este normal ca noul inspector să îşi formeze propria echipă”, a subliniat inspectorul şcolar general.
Întrebat fiind câţi directori executivi şi directori adjuncţi din cadrul unităţilor şcolare din judeţ îşi vor pierde funcţiile, Bancea a refuzat să dea un răspuns, susţinând că minimul de informaţii este tot ce poate oferi presei şi implicit sălăjenilor, în acest moment.

Pleacă patru inspectori şcolari

Valul schimbărilor loveşte şi patru inspectori şcolari de specialitate din cadrul ISJ. Mai precis, este vorba de inspectorul de management, respectiv de implementarea descentralizării instituţionale, proiecte educaţionale – Mircea Brăban, inspectorul de monitorizare curriculum descentralizat – Ana-Maria Mureşan, inspectorul din învăţământul preprimar – Roza Mateiu şi inspectorul de informatică – Florin Morar. Pe de altă parte, vor fi operate două întregiri de norme pentru doi inspectori aflaţi în aparatul inspectoratului. “Consider că inspectorul de management trebuie să fie aproape de inspectorul general, de aceea am decis să ocupe această funcţie, cu jumătate de normă, inspectorul de specialitate în chimie, Ana-Maria Kende. De asemenea, Viorel Mărginean primeşte jumătate de normă ca inspector în activitatea de mentorat, ocupată la această dată de Laura Galvacsy. Cu alte cuvinte, Bancea îşi aduce aproape oamenii preferaţi, el afirmând totodată că aceste modificări în structura inspectoratului înseamnă şi diminuări de personal.

Şcolile din municipiu, cele mai “afectate”

Potrivit sursei citate, cele mai multe schimbări vor avea loc la nivelul municipiului. Astfel, vor pleca de la conducere atât directorul, cât şi adjunctul acestuia din următoarele unităţi: Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu” – director Mona Pănican şi adjunct Rodica Cupşa, Grup Şcolar “Mihai Viteazul” – director Ioana Cornea şi adjunct Trifan Souca, Liceul de Artă “Ioan Sima” – director Felicia Man şi adjunct Dorin Iustin Cozma, şi Grup Şcolar “Voievodul Gelu” – director Dorina Pop şi adjunct Iuliana Brănişeanu.
Din conducerea Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” va pleca doar directorul Simona Crişan, adjunctul Olimpia Paul rămânând pe post. De asemenea, la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” va rămâne doar adjunctul Alexandru Toth, acesta nefiind schimbat pentru faptul că unitatea de învăţământ are secţie de predare în limba maghiară, care este deja sub coordonarea actualului inspector. Actualul director al acestei din urmă unităţi şcolare, Laura Crişan, îşi va înceta activitatea cu începere de la 1 septembrie.
Şi la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” se pregătesc schimbări, însă nu s-a luat încă o decizie definitivă.
Unităţile care nu sunt vizate de schimbări sunt: Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu”, Liceul Sportiv “Avram Iancu”, Colegiul Naţional “Silvania”, directorii de aici fiind, se pare, pe placul lui Bancea.
La nivelul celorlalte oraşe din judeţ nu vor avea loc schimbări, cu două excepţii care nu sunt definitive. “La Clubul Copiilor din Cehu Silvaniei a fost o propunere de schimbare, precum şi la Grupul Şcolar, însă nu a fost luată o decizie la momentul actual”, a precizat Bancea. De asemenea, inspectorul şcolar general a afirmat că a avut în vedere o schimbare şi la o unitate din Şimleu Silvaniei, însă persoana pe care a nominalizat-o ca viitor director a refuzat, fiind menţinută astfel conducerea actuală.
Pe de altă parte, la grupurile şcolare din Ileanda, Surduc şi Sîg vor fi schimbaţi directorii şi adjuncţii, în timp ce la Grupul Şcolar Hida va fi înlocuit doar adjunctul. Nu vor fi modificări în conducerea unităţilor din Sărmăşag, Nuşfalău şi Crasna.

Schimbări sub semnul politicului

Gheorghe Bancea a refuzat să facă publice numele persoanelor care vor fi puse în funcţii de conducere. “Nu vreau să fac publică această listă până ce nu este finalizată. Sunt unităţi şcolare în care nu sunt decis dacă voi opera schimbări, urmând ca în zilele ce urmează să întocmim lista finală. La momentul respectiv, directorii şi inspectorii vor afla dacă vor mai avea un post de conducere sau nu, iar cei care urmează a fi puşi în aceste funcţii vor prelua noile atribuţii”, a precizat Bancea.
Inspectorul şcolar general a refuzat să răspundă care sunt motivele “reale” ale acestei schimbări, respectiv dacă deciziile sunt luate pe criterii politice. “Nu pot spune dacă numirile sunt politice, nici nu cunosc dacă directorii sunt sau nu înregimentaţi politic. Schimbarea directorilor şi inspectorilor şcolari se realizează de către inspectorul şcolar general, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului”, a explicat acesta. Potrivit acestuia, niciunul dintre directorii unităţilor de învăţământ din judeţ nu mai deţine mandat de conducere obţinut prin concurs, toţi fiind în perioada interimatului.

Bancea, şefia şi politica

Gheorghe Bancea a ajuns la şefia ISJ Sălaj la finalul lunii iunie, când fostul inspector şcolar general Ioan Abrudan a fost eliberat din funcţie, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei. Bancea lucrează în Învăţământul sălăjean din 1998, fiind în ultimii 6 ani profesor titular de istorie la Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu” Zalău.
Bancea se bucură de susţinerea liberalilor sălăjeni, el fiind secretarul PNL Zalău din 2010 şi membru al acestui partid din anul 2009. La alegerile locale din 10 iunie anul curent, Bancea a candidat din partea USL pentru funcţia de consilier local al Zalăului, fără să fie însă pe poziţie eligibilă. Gheorghe Bancea va conduce ISJ Sălaj doar pe perioadă de interimat, respectiv până când, la nivel naţional, va fi organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general în mai multe Inspectorate Şcolare Judeţene.

Comentarii

comments

24 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 21 august 2012 at 13:31 - Reply

  BINE CA VA FI SCHIMBATA SI DIR. DE LA SURDUC SI ADJ. EI ,PENTRU CA STIU ELE CUM AU FOST TINUTE DE IONICA ,CUM II SPUNEA DIR. LA ABRUDAN . SUCCES NOULUI DIRECTOR

 2. Anonim 21 august 2012 at 16:25 - Reply

  Felicitari !!! e vremea schimbarii unora, stand pe scaun cate 20 de ani, au trait bine, dar pe gratis. Puneti tineri, sa prospere invatamantul.

 3. contraincapabili 21 august 2012 at 16:29 - Reply

  Propun o schimbare si la Ip, ala este aiurea tinut acolo!

 4. Anonim 21 august 2012 at 16:45 - Reply

  Domnule Bancea pe ce baza faceti schimbarile? Pe baza barfelor? In calitate de General cati scoli ati vizitat? Cu cati directori si parinti ati vorbit inainte de schimbari? Primarul este etalonul? Am ajuns sa ne evalueze omul care detine o functie (indiferent de studii)? Domnule General suntem cadre didactice! Avem o pregatire!

 5. Anonim 21 august 2012 at 16:47 - Reply

  Pe directori din comunele unguresti de ce nu-i schimba? Sa intelegem ca cei de la UDMR sunt intangibili?
  Sa vazut la referendum cat sunt de loiali.

 6. Anonim 21 august 2012 at 16:52 - Reply

  Ce scoli sa viziteze asta? numirile vin direct de la partid. nimic nou sub soare

 7. Anonim 21 august 2012 at 17:15 - Reply

  de ce nu se trimite

 8. Anonim 21 august 2012 at 17:17 - Reply

  la simleu a fost propusa dna Ghile un om extraordinar dar dna LIPO S A CERTAT CU EA iar aceasta a refuzat postul

 9. Anonim 21 august 2012 at 19:42 - Reply

  domnule bancea, daca in echipa dumneavoastra il luati si pe inspectorul de la educatie fizica…. atunci zau va desconsiderati

 10. Anonim 21 august 2012 at 20:11 - Reply

  Cine va fi noul director de la Surduc?

 11. viorel 22 august 2012 at 04:14 - Reply

  ma mir ca au asteptat atat….trebuie intarcati toti basistii…au furat destul

 12. Anonim 22 august 2012 at 08:34 - Reply

  se plangeau nu demult ca pdl schimba directorii ,acum rad ca pot schimba ei directorii vai de ei

 13. Fonduri UE 22 august 2012 at 10:57 - Reply

  Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

 14. Anonim 22 august 2012 at 11:28 - Reply

  Domnu’ Bancea, daca tot faci schimbari, macar pune in functii oameni competenti. Altfel, vei fi la fel de lamentabil ca toti ceilalti politruci…Oricum, ipocrizia asta a schimbarilor politice camuflate sub diverse motive este absolut jenanta. Oricum toata lumera stie ca sunt schimbari politice. Dar oare cand vor intelege politicienii ca daca nu pui omu potrivit la locu potrivit(adica un om care stie meserie) nimic nu va merge bine in tara asta? Desigur, astea sunt intrebari retorice, pentru ca adevarul este ca in politica mai rar acced profesionistii si oamenii de caracter, datorita modului lamentabil in care se face politica in tara asta.. Din pacate pentru noi, toti ceilalti.

 15. Interesat 22 august 2012 at 12:05 - Reply

  Am incredere ca Dl. Bancea va face fata presiunilor pentru numiri si pana la urma vor fi oamenii potriviti la locul potrivit. Ar trebui sa-l lase lumea sa-si faca ce echipe manageriale vrea, sa poata lucra cu ei. E normal sa se faca schimbari unde au fost reclamatii si ca vin oameni noi, cu idei noi.

 16. Anonim 24 august 2012 at 01:14 - Reply

  Daca ramane jako la Lic. sportiv, in cativa ani dispar clasele 1-4. Nu stiu de ce a intervenit Adriana pe langa fratele sau, sa ramana Jako. Toata lumea spera ca il va schimba si scoala va intra pe un fagas normal. Pacat de aceasta scoala ca il tin pe acest om care nu face nimic, nimic pentru scoala. Relatiile amoroase ale Adrianei cu el, il mai mentin cativa ani. Pacat!! Chiar nu stie nimeni de la inspetorat ce e acolo?

 17. Anonim 24 august 2012 at 12:46 - Reply

  Vorbesti prostii si in necunostiinta de cauza , D-l jako este angajat in alta parte…de mult timp …Adriana este un om serios si fara astfel de preocupari!

 18. Euuuuuu 28 august 2012 at 18:08 - Reply

  Mai , mai , mai !! Scoala Lucian Blaga nu o mai vede nimeni ?? Familia Daroczi ii pune stapanire !!! Domnule inspector ati cerut parerea primarului , buna treaba, doar scolile sufera in rest totul e ok . Ce o mai fi de acum inainte oameni buni. Calitatile oamenilor nu mai conteaza ?? Trezeste/te domnule inspector general !!

 19. Bosu 30 august 2012 at 10:36 - Reply

  Esti tare, d-le Bancea! Schimba-i pe toti inspectorii si fa-ti o echipa noua. Sa nu ai incredere in cei pe care preconizezi sa-i pastrezi. Sunt niste nemernici si te vor sapa apoi. Cum se termina bacu de toamna, da cu ei de pamant!

 20. Anonim 30 august 2012 at 12:15 - Reply

  bancea inainte nu lasa nici un pdlist magari ordinari AFARA CU EI . BRAVO

 21. Anonim 30 august 2012 at 12:16 - Reply

  SA FIE SCHIMBATI TOTI BASISTII

 22. anonim 4 septembrie 2012 at 14:41 - Reply

  Ca sa fim sinceri s-a tinut parte doar de partidele politice din care fac parte directorii, nici decum de parerile celorlalte cadre didactice sau a parintilor, necontand daca directorii nou numitii in functii sunt capabili sau vor putea sa tina colectivul scolii unit, pentru asta va ,,multumim frumos” domnule inspector pentru ca ati tinut cont de parerile colegilor dumneavoastra, cadre didactice, fara stima si respect de data aceasta pentru ca ati comis o mare ,,imbecilitate” ca sa nu mai mentionam de abuz, si ca sa stiti, din pacate, inspector general ca si Dl. Abrudan nu o sa mai fiti si probabil nici altul nu o sa mai fie… Fara stima si respect, Colectivul unei scoli din Salaj

 23. no name 4 septembrie 2012 at 14:52 - Reply

  E normal sa se schimbe oameni unde au fost reclamatii dar in cele mai multe cazuri nu au fost, e normal sa fie inlocuiti cu oameni capabili cu idei noi, dar din pacate numirile s-au facut politic si au venit oameni noi cu idiotenii noi nu cu idei, e normal sa se face numirile si politic pentru ca asa se intampla mereu, dar unii directori noi pusi in functie lasa de dorit. Trebuia sa se tina cont de parerea cadrelor dindactice pentru ca domnul Bancea fiind nou nu cunoaste situatia din scoli si nu de partidele din care fac parte. Este total neprofesional ce a facut noul inspector genereal, schimbarile au creat o debandada totala in multe scoli

 24. Anonim 4 septembrie 2012 at 14:56 - Reply

  Un alt ,,copil” al USL, la fel ca si Dr. Ponta, ajuns pe un scaun prea mare pentru el…

Lasa un Raspuns »