Fortat de Ministerul Educatiei: Liceul de Arta din Zalau isi inchide portile pentru peste 200 de copii

Magazin Salajean 12 mai 2010 0

Fortat de Ministerul Educatiei: Liceul de Arta din Zalau isi inchide portile pentru peste 200 de copii

Peste 200 de copii care in prezent studiaza gratuit un instrument muzical la Liceul de Arta Ioan Sima din Zalau, dupa orele de scoala, nu vor mai avea acces, din toamna, la aceste cursuri. Asta pentru ca Ministerul Educatiei a aprobat, prin Planul de Scolarizare pentru anul scolar 2010-2011, doar jumatate din locurile solicitate de conducerea liceului. Potrivit inspectorului general scolar, Ioan Abrudan, reprezentantii ministerului vor sa reduca, treptat, invatamantul suplimentar – care presupune ca elevii inscrisi la alte scoli sa aiba posibilitatea de a studia la liceele vocationale – prin scoaterea de la finantare a acestei forme de studiu.

Introducerea finantarii per capita a unitatilor de invatamant duce, treptat, la eliminarea invatamantului suplimentar vocational. Asta si pentru ca Ministerul Educatiei nu a mai inclus aceasta forma de invatamant in bugetul pentru anul scolar urmator.

Ioan Abrudan ne-a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca din cele 474 de locuri solicitate spre aprobare in Planul de scolarizare pentru anul scolar 2010-2011, ministerul a aprobat doar 205 locuri. Chiar daca ministerul a redus cifra de scolarizare, pastreaza aceasta forma de invatamant suplimentar, care insa nu apare la finantare. In prezent, pentru copiii care studiaza suplimentar la Liceul de Arta, ministerul plateste formarea educationala a acestora de doua ori: finantarea pentru invatamantul de masa plus o finantare suplimentara pentru invatamantul vocational. Si aceasta din urma se doreste a fi eliminata treptat, a mentionat Abrudan.

Drept urmare, incepand din toamna, Liceul de Arta Ioan Sima Zalau va avea doar 39 de locuri la invatamantul suplimentar si 166 la invatamantul integrat. Consiliul de Administratie al liceului a fost nevoit sa ia aceasta decizie, astfel ca, de anul scolar urmator, tinerii care vor sa studieze un instrument muzical vor avea la dispozitie grupe de cate doar trei sau patru locuri, la fiecare clasa, incepand de la clasa a II-a si pana la clasa a VIII-a. Directorul Liceului de Arta, Felicia Man, ne-a comunicat ca decizia ministerului a fost una neasteptata.

Din pacate, nu avem ce face. Din toamna, 269 de copii nu vor mai putea studia la liceu sub forma de invatamant suplimentar. Nu stiu care dintre copiii inscrisi in prezent vor ramane, probabil vom stabili unele criterii de evaluare si selectie a acestora. Nu ne-am asteptat la asa ceva, a precizat Felicia Man. In cazul in care copiii vor dori sa se inscrie la Liceul de Arta, acestia vor concura doar pentru cele 39 de locuri la suplimentar, care astfel vor fi transferate la invatamantul integrat. Potrivit sursei citate, odata cu scaderea cifrei de scolarizare vor avea de suferit si cadrele didactice.

Reducerea numarului de copii va duce si la diminuarea catedrelor. Insa, in momentul de fata nu stiu cum vom proceda, a adaugat Felicia Man.

Astfel, singura modalitate prin care copiii mai pot studia un instrument muzical ramane aplicarea unor cursuri la privat, contracost. Insa, deseori, parintii nu si le pot permite, fiind deloc ieftine.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »