Fondul scolii, atentat la buzunarele parintilor

Magazin Salajean 21 septembrie 2011 0

Fondul scolii, atentat la buzunarele parintilor

Potrivit celor declarate de inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, fondul scolii nu trebuie sa reprezinte o obligativitate pentru parinti. Cu atat mai mult, acesta nu trebuie aglomerat si de fondul clasei, de altfel, inexistent in regulamentul de functionare al unitatilor de invatamant. Nu exista un fond al scolii si un altul al clasei. Conform regulamentului de functionare al unitatilor scolare, se poate infiinta doar un fond al scolii, iar decizia ramane la latitudinea comitetelor sau asociatiilor de parinti. Mai mult, sumele pentru un elev nu pot depasi 20 de lei per semestru, iar acestea nu sunt obligatorii. Este dreptul parintelui sa dea sau nu acesti bani pentru fondul scolii, a declarat Abrudan.

Declaratiile inspectorului scolar general au venit in urma semnalelor din unele unitati scolare, unde sumele acordate sunt destul de ridicate, invatamantul gratuit devenind astfel o cheltuiala prea mare pentru unele familii. Nu exista nicio lege care sa conditioneze acordarea acestor sume. Este un abuz, cu atat mai mult cu cat o parte din bani sunt pentru constituirea unui fond al clasei. Cine indrazneste sa faca obligatorie plata la acest fond va comite un abuz si va suporta consecintele, a afirmat Ioan Abrudan.

Controale pentru verificarea fondului scolii

Inspectorul scolar a declarat, astfel, ca va initia inspectii tematice in scoli, pentru verificarea conditiilor de constituire si utilizare a fondului scolii. In cadrul acestor controale vom urmari modalitatea in care a fost constituit fondul scolii, care sunt sumele alocate de parinti si pentru ce anume sunt utilizati banii. Trebuie inteles ca este vorba de sume modice, folosite in diferite directii. Nu vorbim de investitii majore, de reparatii capitale, pentru acestea existand bani guvernamentali. Iar banii din fondul scolii pot fi cheltuiti dupa consultarea cu parintii despre destinatia lor, sustine reprezentantul invatamantului salajean.

Acesta s-a aratat extrem de nemultumit de faptul ca problema fondului scolii a fost abordata chiar din primele zile de scoala, in sedintele cu parintii. Am inteles ca la sedintele cu parintii s-a pus un mare accent pe constituirea fondului scolii. Este normal sa se discute si acest aspect, insa sunt multe alte lucruri mult mai importante, cum ar fi modificarile aduse prin Legea Educatiei. Exista anumite necesitati suplimentare pentru elevi, cum ar fi, spre exemplu, caietele de sarcini, probabil anumite noptiere sau draperii care sa le asigure conditii mai bune elevilor pe parcursul orelor de curs. Dar toate acestea trebuie sa aiba o derulare in functie de importanta pe care o prezinta.

Parintii sunt revoltati

Chiar daca acest fond al scolii nu trebuie achitat obligatoriu de catre parinti, unii spun ca neplata acestuia se rasfrange asupra copiilor. Iar sumele acordate in acest fond, care de multe ori se rasfrang si intr-un fond al scolii, cresc pe parcursul saptamanilor de scoala pentru diferite nevoi. Faptul ca sumele nu sunt obligatoriu de achitat este doar de fatada. Indiferent daca imi permit sau nu, daca nu dau banii, copilul meu este cel care va avea de suferit. Iar nu intotdeauna invatatoarele sau dirigintii sunt cei cu idei financiare iesite din comun. Se mai gasesc parinti cu initiative, care au o situatie financiara foarte buna, care vor laptopuri pentru copii, proiectoare de ultima generatie, table ecologice si multe altele care ne golesc buzunarele. Controalele ar fi binevenite in acest sens in toate scolile, ne-a spus un parinte de elev care a dorit sa-si pastreze anonimatul din motive subiective.

De regula, printre platile suplimentare se numara cele pentru reparatia edificiilor si salilor de clasa, salilor de sport, cantinelor; suplimentarea salariilor profesorilor si angajatilor gradinitelor; plata orelor suplimentare pentru corectarea unor note mici, uneori acordate cu intentie; cadouri pentru zilele de nastere, 8 martie, Ziua profesorului, Revelion, Paste si alte sarbatori; fotografii facute centralizat si apoi distruibuite elevilor la preturi exagerate; organizarea de excursii din care profesorii au un comision; CD-uri de la diferite concerte cu toata clasa, vandute la preturi foarte mari.

Parintii si copiii care considera ca li se solicita ilegal plati in alte institutii de invatamant pot apela la ajutorul avocatului copilului, telefon 0800 11116, la Ministerul Educatiei, la telefon 23 33 48 si la linia fierbinte a Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei – 25 72 57.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »