Fiecare scoala cu proiect primeste 10 mii de euro

Magazin Salajean 27 februarie 2007 0

Fiecare scoala cu proiect primeste 10 mii de euroMinisterul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a lansat la mijlocul acestei luni apelul pentru competitia de proiecte, in cadrul Programului de granturi pentru dezvoltare scolara. La concurs pot participa toate unitatile scolare cu personalitate juridica, constituite in conformitate cu prevederile Legii 354/2004 pentru modificarea si completarea Legii Invatamantului 84/1995. Grupul tinta al programului il constituie elevii, cadrele didactice si managerii scolari din unitatile de invatamant preuniversitar, precum si parintii si membrii comunitatilor locale. Cu alte cuvinte, se urmareste cresterea calitatii, eficientei si echitatii in educatie, prin intarirea gradului de autonomie si a capacitatii de elaborare si gestionare a proiectelor la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar.

Categoriile de proiecte care vor fi finantate

Din prima categorie fac parte proiectele care sprijina imbunatatirea calitatii educatiei prin formarea profesionala si oferirea de oportunitati de dezvoltare in cariera profesionala a cadrelor didactice. Acestea au ca scop cresterea calitatii in educatie, prin formarea continua a profesorilor.

A doua categorie include proiecte care sustin reducerea decalajului existent la nivelul accesului la informatie, a metodelor si mijloacelor moderne de predare-invatare. Acestea vizeaza stimularea motivatiei pentru invatarea si cresterea calitatii educatiei prin dotarea cu materiale didactice, carte scolara, precum si cu echipamente pentru atelierele scolare.

Din a treia categorie fac parte proiectele care sprjina imbunatatirea procesului de predare-invatare prin activitati extracurriculare. Rolul acestora este de a ajuta elevii sa dobandeasca abilitati si competente necesare insertiei sociale ca viitorilor absolventi, prin activitati extracurriculare.

Ultima categorie de proiecte care vor primi finantare sunt cele care sustin integrarea scolara si profesionala a copiilor/tinerilor cu cerinte educationale speciale si a celor din sistemul de protectie sociala. Obiectivul urmarit este legat de dezvoltarea serviciilor educationale si crearea de ateliere protejate parasesc sistemul de ocrotire sociala.

In Salaj au fost depuse 100 de propuneri de proiecte

Ioan Abrudan, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca, la nivelul judetului nostru au fost depuse 100 de proiecte de granturi scolare. Mai mult, Abrudan sustine ca Salajul este judetul evaluator al acestora. Termenul limita pana la care se pot depune propunerile de proiecte este 30 martie 2007, ora 16. O scoala poate depune un singur proiect in cadrul unei runde de competitie anuala.

Pentru 2007, suma alocata programului de granturi pentru dezvoltare scolara este de 5 milioane de euro, iar valoarea medie a unui grant este echivalentul in RON a sumei de 10.000 de euro. Programul este finantat de la bugetul de stat prin granturi prevazute cu aceasta destinatie, in limita fondurilor aprobate anual prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »