Exclusivitate în Sălaj la proba obligatorie a profilului

Magazin Salajean 30 iunie 2011 0

Exclusivitate în Sălaj la proba obligatorie a profiluluiO absolventă de liceu a fost la un pas să rateze, ieri, una dintre probele examenului de bacalaureat, după ce microbuzul în care se afla în drum spre liceu s-a defectat. Pentru că a ajuns după repartizarea subiectelor de examen, aceasta a primit o altă variantă, fiind singura din judeţ care a avut de rezolvat alte subiecte decât restul candidaţilor. Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, candidata era din mediul rural, fiind înscrisă pe listele de repartizare în săli la Grupul Şcolar Mihai Viteazul din Zalău. Pentru faptul că a întârziat la proba obligatorie a profilului, comisia de examen a solicitat ministerului varianta de rezervă. Fiind aprobată, tânăra absolventă a avut dreptul să susţină această probă, a declarat inspectorul şcolar. Potrivit acestuia, examinarea a decurs fără alte evenimente neplăcute.

La proba obligatorie a profilului au fost înscrişi aproximativ 2.400 de elevi din judeţul Sălaj. Majoritatea, în jur de 2.000, au susţinut proba la disciplina matematică şi restul la istorie. Candidaţii au avut de rezolvat la matematică varianta 5, menţionând că subiectele au fost foarte grele. La tipul M1, pentru profilul real, elevii au avut de rezolvat trei subiecte fiecare de câte 30 de puncte. La primul subiect, primul punct a fost pe mulţimi, al doilea cu axă de simetrie a parabolei, al treilea subpunct tot de mulţimi, iar subpunctul şase a fost de trigonometrie. Subiectul al doilea a constat în rezovlarea unei matrice cu trei subpuncte şi un polinom cu trei subpuncte. Subiectul al treilea a fost o funcţie cu trei subpuncte.

La istorie, varianta a avut de asemenea trei subiecte: primul cu două texte, unul despre Vlad Ţepeş, iar celălalt despre Matei Basarab, elevii având de răspuns la şapte cerinţe. Al doilea subiect a cuprins un text despre istoria Europei, iar cerinţele au făcut referire la al Doilea Război Mondial. Cel de-al treilea subiect este elaborarea unui eseu de aproximativ două pagini despre statul român modern şi relaţiile internaţionale din secolul XIX şi prima jumătate a secolului XX.

Mâine este ultima zi de examen, când candidaţii vor trebui să rezolve subiectele probei la alegere a profilului. Rezultatele se vor afişa duminică.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »