Elevilor li se pregatesc sali de reflectie

Magazin Salajean 24 octombrie 2011 0

Elevilor li se pregatesc sali de reflectie

Reprezentantii invatamantului vor infiintarea salilor de reflectie in scoli. Acestea ar insemna o forma de pedeapsa pentru elevii care creeaza probleme in timpul orelor de curs, si nu numai. Scolarii ar urma sa stea o ora intr-o sala desemnata special in acest sens, timp in care sa se gandeasca la fapta sa. Aceasta pedeapsa se aplica doar dupa un avertisment verbal ignorat de elev. In timpul pedepsei, elevul va presta o activitate aleasa de cadrul didactic care a decis izolarea lui. La ora de reflectie, un dascal sau o alta persoana desemnata de conducerea scolii va supraveghea elevii pedepsiti.

Inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Szabo Stefan, a declarat ca este in favoarea acestei initiative, dar ca punerea in aplicare ridica semne de intrebare. In primul rand, infiintarea salilor de reflectie nu ar trebui sa insemne o pedeapsa, ci exact contextul denumirii acesteia. Mai precis, elevul care cauzeaza probleme va trebui constientizat ca a gresit, sa se gandeasca la fapta sa si la urmari.In ora de reflectie, elevul va trebui sa recunoasca ce a facut si reeducat in aceasta privinta. Dar toatea acestea trebuie realizate cu acordul elevului, pentru ca un lucru impus va fi mai greu insusit de adolescenti. In al doilea rand, depinde foarte mult de persoana care va sta langa elevii pedepsiti. Acestia vor trebui sa ii consilieze, sa ii convinga pe elevi ca actiunile si deciziile luate sunt gresite. Insa acest lucru presupune alte resurse umane in cadrul unitatilor de invatamant, ne-a declarat inspectorul scolar.

La ora actuala, elevii care creeaza probleme, care au abateri de la regulamentul de organizare al unitatii scolare, se aleg cu notele scazute la purtare ori cu alte sanctiuni mai drastice, precum exmatricularea. Instituirea salilor de reflectie nu ar elimina aceste pedepse, insa ar reduce numarul elevilor cu note diminuate la purtare din cauza unui comportament neadecvat ori a numarului foarte ridicat de asbente nemotivate. Prezenta profesorului in fata elevilor este extrem de importanta. Ei au rolul de a educa tinerii. Spre exemplu, la ora de curs, elevii mei sunt mereu prezenti. Chiar nu sunt nevoit sa fac prezenta. Ceea ce inseamna ca atitudinea profesorului primeaza, a precizat Szabo Stefan.

Initiativa privind salile de reflectie este cuprinsa intr-un proiect al Regulamentului privind organizarea scolilor, postat pe site-ul Ministerului Educatiei si care urmeaza a fi publicat in Monitorul Oficial.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »