Elevii salajeni vor, si nu prea, uniforma scolara

Magazin Salajean 19 octombrie 2011 0

Elevii salajeni vor, si nu prea, uniforma scolara

Majoritatea parintilor si profesorilor s-au declarat de acord cu introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare, in vreme ce elevii nu sunt hotarati, conform unui studiu realizat de Inspectoratul Scolar Judetean Salaj.

Studiul a constat in aplicarea de chestionare unui numar de 270 de elevi de gimnaziu, 221 de parinti si 89 de cadre didactice, rezultatele fiind facute publice marti, in cadrul unei conferinte de presa, de catre inspectorul scolar general Ioan Abrudan. Chestionarele au cuprins mai multe aspecte, incepand de la nevoia obligativitatii introducerii uniformei in scoli, la argumente si pareri pro si contra. In urma centralizarii rezultatelor, 93 la suta dintre profesori au optat pentru uniforma scolara, precum 76 la suta dintre parinti. Dintre elevi, aproximativ 56 la suta au bifat pentru purtarea uniformei scolare. Aceste analize conduc la existenta premisei necesare pentru introducerea uniformei, cu conditia esentiala de a nu fi impusa, ci determinata, a declarat Ioan Abrudan.

Inspectorul scolar general crede ca principalul argument in portul unei vestimentatii scolare il reprezinta simbolul unitatii de invatamant dar si reducerea diferentelor dintre clasele sociale.

Inspectorul scolar general crede ca principalul argument in portul unei vestimentatii scolare il reprezinta simbolul unitatii de invatamant. Exista scoli care se mandresc cu un sistem de valori caracteristice unitatii, iar introducerea uniformelor ar amplifica aceste specificitati ale scolii. Unii dintre elevi provin din familii cu o situatie materiala buna, iar altii din categorii defavorizate, ceea ce duce inevitabil la diferente intre adolescenti. Introducerea uniformei scolare ar putea reduce din aceste diferente de clase sociale. La polul opus, sunt elevi care reclama faptul ca uniforma scolara nu le mai permite sa intre in anumite grupuri de elevi, sustine inspectorul scolar.

In privinta costurilor de achizitie, reprezentantul ISJ Salaj afirma ca, in acest sens, trebuie intervenit cu subventii.

Obligativitatea purtarii uniformelor scolare a fost unul dintre subiectele de discutii in cadrul unei intalniri la Parlamentul Romaniei unde au fost invitati sa participe, din fiecare judet, inspectorul general scolar, un director de scoala si un reprezentant al comitetului de parinti. Urmeaza ca acest aspect sa fie discutat si in cadrul sedintelor cu parintii, precum si la nivelul conducerii unitatii scolare.

Unitatile supuse studiului au fost: Colegiul National Silvania Zalau, Scoala Gimnaziala Lucian Blaga Jibou, Grupul Scolar Surduc, Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu Zalau, Grupul Scolar Voievodul Gelu Zalau, Colegiul National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei, Grupul Scolar Ioachim Pop Ileanda si Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau.

In prezent, doar elevii din ciclul primar poarta uniforme scolare, aceasta la decizia clasei si a conducerii scolare, respectiv: Grupul Scolar Octavian Goga Jibou, Scoala Gimnaziala Corneliu Coposu Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »