Elevii salajeni participa la programul international PISA 2009

Magazin Salajean 18 februarie 2009 0

Elevii salajeni participa la programul international PISA 2009

Judetul Salaj se numara printre cele 38 de judete din Romania participante la Programul International pentru Testarea Elevilor (PISA) 2009. Din cele 159 de unitati de invatamant care vor participa la concurs, sase sunt din judetul Salaj: Scoala Boghis, Grupul Scolar Ioan Ossian Simleu Silvaniei, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian Zalau, Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai, Colegiul National Silvania Zalau (pentru limba romana) si Grupul Scolar G. P. de Basesti Simleu Silvaniei (pentru limba maghiara).

Centrul National pentru Curriculum si Evaluare din Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP) va organiza, in data de 18 martie 2009, testarea elevilor de 15 ani in cadrul proiectului OECD-PISA 2009. PISA este o evaluare standardizata a elevilor de 15 ani cuprinsi in sistemele educationale nationale si reprezinta un studiu comparativ privind performantele elevilor realizat la fiecare trei ani. Prin intermediul acestui proiect se evalueaza capacitatile de baza ale elevilor, necesare in viata adulta, independent de curriculumul parcurs. La PISA 2009 participa 68 de tari din intreaga lume, dintre care unele membre ale OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), iar CNCEIP indeplineste rolul de Centru National PISA 2009 pe toata durata desfasurarii proiectului (patru ani).

Lectura – disciplina pentru PISA 2009

Disciplinele evaluate in cadrul proiectului sunt matematica (2003 si 2012), stiintele (2006 si 2015) si citirea/lectura (2000 si 2009). La testarea din martie 2009 vor participa aproximativ 5.000 de elevi de 15 ani din 159 de scoli, la nivel de gimnaziu, scoala de arte si meserii si liceu. Elevii vor primi o brosura de test cu durata de doua ore, continand itemi de investigare a competentelor de citire/lectura in situatii de lectura autentice si pe care le-ar putea intalni in viata adulta. Doua treimi din totalul itemilor vizeaza citirea/lectura si o treime o constituie disciplinele secundare, respectiv stiintele si matematica, ne-a comunicat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj. Pornind de la o varietate de texte literare si non-literare, diagrame, tabele, grafice si harti, elevii trebuie sa rezolve sarcinile de lucru, urmand ca, in final, sa completeze un chestionar de mediu socio-educational de 40-45 de minute. Evaluarea urmareste sa stabileasca in ce masura si-au insusit elevii aflati la finalul educatiei obligatorii acele competente-cheie, cunostinte si deprinderi de baza esentiale atat pentru continuarea studiilor, cat si pentru participarea deplina la viata sociala sau pentru integrarea pe piata muncii, a precizat Abrudan. Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externa scolilor, fiind realizata de coordonatori de scoala formati la nivel national, pe baza unui manual specific de proceduri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »