Elevii salajeni merg la cursuri in preziua referendumului

Magazin Salajean 16 mai 2007 0

De la inceputul acestei saptamani, in unitatile de invatamant din Bocsa, Bobota si Salajeni sunt desfasurate brigazi pentru verificarea modului in care se respecta normele din sistemul de invatamant, alti inspectori fiind prezenti in scolile unde maine elevii vor sustine tezele unice pentru limba si literatura romana.

Referitor la preziua referendumului, Ioan Abrudan, inspectorul scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca elevii vor merge la cursuri ca in orice alta zi de vineri. Nu am considerat necesara suspendarea cursurilor de vineri, pentru ca, dupa terminarea acestora, vom avea destul timp pentru a amenaja salile in sectii de votare, a spus Ioan Abrudan.

In Salaj, sectii de votare vor fi amenajate in 209 unitati de invatamant, dintre care 177 se afla in mediul rural, opt in Simleu, trei in Jibou, doua in Cehu Silvaniei si 19 in Zalau.

Un alt subiect abordat de inspectorul general a fost cel al testelor unice pentru clasa a IV-a, o forma de evaluare initiata in 1995. Scopul testelor in cauza este, potrivit lui Abrudan, monitorizarea intrarilor si iesirilor din sistemul educational national, aspect cu traditie in SUA, Serbia, Ungaria si Franta. Testele arata modul in care evolueaza in timp performantele elevilor, raportate la standardele educationale specifice din sistemul de invatamant. Aceste teste vor fi sustinute de 19 copiii, dintre care 13 sunt elevi ai scolii din Bocsa, iar restul – ai celei din Huseni.

Calendarul testelor nationale

In acelasi cadru, Abrudan a facut cunoscut calendarul pe care il au de urmat elevii care termina clasa a VIII-a si care doresc sustinerea testelor nationale. Astfel, in perioada 14-25 mai, elevii trebuie sa se inscrie la teste la secretariatele unitatilor de invatamant unde termina clasa a VIII – a. Pentru aceasta, elevii trebuie sa prezinte o cerere de inscriere, copii dupa cartea de identitate, certificatul de nastere si foaia matricola pentru clasele I-VIII. Actele nu trebuie legalizate la notar, a mentionat Abrudan, fiind suficienta legalizarea lor la secretariatele scolilor. De asemenea, la inscriere elevii vor depune si o fotografie tip buletin.

Dupa incheierea cursurilor, care va fi in 8 iunie, urmeaza perioada de examinare. Primul examen va fi cel la limba romana – in 12 iunie, urmat de cel la limba materna, in 19 iunie, si de cel la matematica, in 20 iunie. Examenul la geografia sau istoria romanilor va fi sustinut in 21 iunie, iar in 24 iunie vor fi afisate rezultatele. Contestatiile vor putea fi depuse in aceeasi zi, in intervalul orar 16-20, iar intre 25-27 iunie vor fi analizate. Rezultatele finale ale testelor nationale se vor afisa in 28 iunie, pana la ora 16.

Pentru ca toti elevii claselor a VIII – a sa cunoasca pasii pe care ii au de facut candidatii la admiterea in invatamantul liceal si profesional de stat, ISJ Salaj a distribuit gratuit pentru fiecare din ei un ghid cu toate informatiile respective.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »