Elevii salajeni, invitati la concurs si festival de teatru

Magazin Salajean 28 septembrie 2011 0

Elevii salajeni, invitati la concurs si festival de teatru

Salajul va fi, in aceasta toamna, gazda a doua manifestari dedicate reprezentatiilor teatrale, ai caror protagonisti vor fi elevii de gimnaziu si de liceu.

Primul eveniment, Concursul National pentru Elevi Padif, editia a XIII-a, va avea loc la Casa de Cultura a Orasului Cehu Silvaniei in perioada 7-9 octombrie, cu sprijinul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj. La concurs vor participa trupe de teatru de la scoli generale si licee din tara si din judet, cu exceptia unitatilor de invatamant cu profil teatral sau a trupelor pregatite de regizori profesionisi sau actori. La Cehu spectatorii vor putea viziona piese din dramaturgia nationala sau universala, music-hall-uri, pantomima sau animatie. Premiile juriului, care vor tine cont de omogenitatea trupelor, de talentul actoricesc, de stapanirea limbajului scenic, vor fi acordate pe nivele de invatamant, dar si pentru cele mai bune prestatii scenice, cum ar fi: pentru cel mai bun rol feminin, pentru cel mai bun rol masculin, cel mai bun rol secundar feminin si cel mai bun rol secundar masculin. Fondul de premiere va fi alocat din proiectele depuse pe parcursul anului 2011, respectiv, din finantarea primariei locale si a sponsorilor din zona. Concursul vizeaza, asa cum am aflat de la Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, descoperirea de noi talente in domeniul artei interpretative, favorizarea de optiuni profesionale (actorie, regie, scenografie, teatrologie) in randul elevilor, precum si crearea unui spatiu de activitate artistica adecvat creatiei teatrale in invatamantul gimnazial si liceal din judetul Salaj.

Festival judetean de teatru pentru elevii salajeni

In perioada 26-27 noiembrie, la Zalau va fi organizata prima editie a Festivalului judetean de teatru pentru elevi, de catre Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj si Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Concursul se adreseaza elevilor de gimnaziu si de liceu si va fi organizat pe doua sectiuni: teatru popular si teatru dramatic. Manifestarea va duce la descoperirea de noi talente in domeniul artei interpretative, favorizarea unei optiuni profesionale si pastrarea portului popular si a traditiilor. Inscrierea la concurs se poate face pana in 21 octombrie pe adresa Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, str. Unirii nr.7, Zalau. La sectiunea teatru popular se va pune accent in principal pe redarea cat mai fidela, autentica a obiceiurilor traditionale puse in scena (haba, claca, masurisul oilor, scenete populare), specifice doar judetului Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »