Elevii fug de ora de sport

Magazin Salajean 13 martie 2009 0

Elevii fug de ora de sportPe an ce trece, tot mai multi elevi incearca sa evite orele de sport. Aproape 300 de tineri care urmeaza cursurile liceale in unitatile de invatamant din Zalau s-au prezentat la ora de educatie fizica si sport, nu in echipament, ci cu scutiri medicale.

Potrivit informatiilor primite de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj, din cei 5.490 de elevi de liceu din Zalau, 284 sunt scutiti medical de orele de educatie fizica si sport: 58 sunt in clasa a VII-a, 70 in a X-a, 79 in clasa a XI , 72 de elevi in clasa a XII-a, iar in a XIII-a clasa, 5 elevi. Nu intotdeauna cauza reala a scutirii este o problema medicala, dupa cum a spus si Dan Medve Coltofeanu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Salaj. Nu inteleg de ce tinerii nu vor sa faca sport, mai ales ca miscarea inseamna sanatate. Cu toate acestea, multi elevi cer adeverinte care sa-i scuteasca de educatie fizica la scoala. Dar acest lucru nu este posibil decat cu recomandarea unui medic specialist, care sa ateste ca suferinta elevului il impiedica sa faca miscare la ora de sport. Ca medic de familie, nu pot elibera decat scutiri pentru motivarea absentelor, pe o perioada determinata, de cateva zile, in cazul unor probleme de sanatate ce nu le permit elevilor sa participe la nici o ora de curs, ne-a comunicat Medve Coltofeanu. El a adaugat, ca parere personala, ca pentru scutirea elevilor de la orele de sport ar trebui infiintata o comisie de medici specialisti si medici scolari care sa evalueze starea de sanatate a elevului. Aceasta comisie ar trebui sa stabileasca cat efort poate sa faca elevul la ora de sport. Conceptia ca miscarea ar putea dauna sanatatii este total eronata. Chiar si cei cu probleme medicale ar trebui sa faca la ora de sport exercitii potrivite pentru limita lui de efort, fara impuneri legate de probe si notare, ne-a informat presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Salaj.

La Colegiul Tehnic Silvania (CNS) Zalau, 39 de elevi si-au depus adeverinta de scutire de la ora de educatie fizica si sport pe intreg semestrul, ne-a comunicat Marcel Berceanu, profesor de sport la CNS Zalau. El sustine importanta educatiei fizice la scoala, insa nu si pentru elevii cu probleme grave de sanatate. La clasele la care predau am cinci copii scutiti medical, care sufera de afectiuni grave de sanatate. Pe acesti tineri eu nu pot sa-i pun sa faca efort. Majoritatea celor cu probeleme grave de sanatate au un program special in care fac exercitii, respectiv la spital, sub supravegherea unor specialisti, a afirmat Marcel Berceanu.

Unul dintre motivele principale pentru care elevii absenteaza de la orele de sport este si faptul ca nu le sunt favorabile conditiile in care acestea se desfasoara, ei fiind nevoiti ca, in mai putin de o ora, sa se echipeze, sa faca miscare, iar apoi sa continue cursurile programate pentru ziua respectiva.

Ora de educatie fizica si sport este o disciplina recreativa, care le ofera tinerilor sansa de a face putina miscare la scoala si care ajuta la sanatatea elevilor. Insa nu este normal ca in 50 de minute elevii sa se echipeze pentru ora de sport, sa se incalzeasca, sa faca miscare, iar apoi sa fie nevoiti sa se intoarca in banci pentru alte cateva ore. Din pacate, acestea sunt conditiile din scolile din Romania, ne-a comunicat, intr-o conferinta de presa, Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj. El a specificat ca cel mai potrivit ar fi ca orele de sport sa aiba loc dupa-amiza, ca tinerii sa aiba timp sa faca, intr-adevar, miscare.

Mai multe, nu mai putine ore de sport

Conform noului plan cadru scolar pentru 2009-2010, elevii vor avea mai putine ore de educatie fizica si sport. Aceasta decizie a fost primita dezaprobator de Ministerul Tineretului si Sportului, in conditiile in care actualul Guvern considera o prioritate dezvoltarea sportului in Romania, motiv pentru care a infiintat un minister dedicat acestui domeniu. De altfel, programul de guvernare cuprinde si o prevedere care reprezinta introducerea unui numar de minim trei ore de sport pe saptamana in programa scolara si garantarea accesului tuturor copiilor apti pentru acest gen de activitate la orele de educatie fizica, in conformitate cu normele Uniunii Europene. Din aceste considerente, disciplina aleasa pentru a relaxa programul elevilor nu este cea mai potrivita, este de parere inspectorul scolar general al ISJ Salaj Ioan Abrudan. Masura de diminuare a numarului de ore de educatie fizica din programa scolara a fost luata de Ministerul Educatiei pentru reducerea orelor de curs petrecute de elevi la scoala la cel mult 30 pe saptamana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »