Elevii din Crasna şi Vârşolţ – implicaţi în acţiuni de conservare a unei plante rare

Magazin Salajean 16 martie 2011 0

Elevii din Crasna şi Vârşolţ – implicaţi în acţiuni de conservare a unei plante rare

Una din cele mai valoroase specii ale rezervaţiei „Mlaştina de la Iaz” este planta carnivoră „Roua-cerului”, cunoscută în limbajul de specialitate ca „Drosera rotundifolia”.

Pentru a conserva specia, elevii Grupului Şcolar „Cserey – Goga” din Crasna şi ai Şcolii Gimnaziale Vârşolţ au derulat o serie de acţiuni în teren, „Mlaştina de la Iaz” fiind singurul habitat din Sălaj unde trăieşte această specie unică prin caracterele morfologice şi ecologice. Kovacs Zoltan, cadru didactic la Grupul Şcolar „Cserey – Goga” din Crasna şi unul din cei doi profesori coordonatori ai proiectului, ne-a declarat că planta carnivoră asupra căreia s-au concentrat acţiunile elevilor are adaptări neaşteptate, unice, pentru a atrage şi pentru a captura insectele cu care se hrăneşte.

„Ciudate, fascinante, neobiş-nuite şi purtătoare ale celor mai extravagante mituri, plantele carnivore – sau mai degrabă insectivore – reprezintă un foarte interesant grup biologic, cu adaptări dintre cele mai neaşteptate, cu unele metamorfoze care privesc în exclusivitate transformări ale frunzelor, ca o consecinţă a tipului lor de nutriţie mixtă, atipică pentru marea masă a genurilor şi speciilor din lumea vegetală. Speciile de „Drosera rotundifolia” prezintă pe suprafeţele limburilor foliare (pe frunze, n.r.) mii de picături, care au capacitatea de a atrage şi de a captura insectele care se aventurează în preajma lor”, a spus Kovacs Zoltan.

Potrivit sursei citate, proiectul derulat de elevii celor două unităţi de învăţământ sus amintite are drept scop protejarea habitatului şi implicit a speciei „Drosera rotundifolia”. „În plus, în urma experimentelor de laborator şi a observaţiilor din teren, elevii au fost conştientizaţi asupra importanţei speciei respective în păstrarea biodiversităţii, precum şi a valorii acesteia în patrimoniul natural al României”, a declarat Kovacs Zoltan.

Cel de-al doilea cadru didactic implicat în proiect este M

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »