Elevii de la API au reeditat „Experimentul lui Eratostene”

Elevii claselor a IX-a, B şi D, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API), coordnonaţi de profesorul Mirel Matyas, au participat în cursul zilei de joi, 17 martie, la un proiect inedit care s-a desfăşurat, în aer liber, în curtea instituţiei de învăţământ. Este vorba despre reeditarea „Experiementului lui Eratostene de determinare a circumferinţei pământului” – un proiect educaţional care pune accent pe aplicarea practică a cunoştinţelor de matematică, astronomie, geografie şi a competenţelor de utilizare a calculatorului. După cum a explicat, profesorul Mirel Matyas, este un proiect care, cel puţin din prisma experinţelor ultimelor ediţii prinde foarte bine la elevi. Aceştia au şi posibilitatea de a intra în contact cu colegi de-ai lor din alte şcoli din ţară sau din străinătate. Aşadar, elevii a două clase de a IX-a de la API au ieşit pe terenul de sport unde au măsurat umbra lăsată pe sol de un gnomon – băţ vertical. Au făcut măsurătorile la ora 12,35 atunci când Soarele a ajuns la culminaţia superioară. Pe baza lungimii gnomonului şi a umbrei, prin calcule trigonometrice elementare au determinat valoarea unghiului de la centrul Pământului care subîntinde arcul de cerc delimitat de punctul de observaţie (curtea şcolii) şi ecuator, măsurat pe meridian. Apoi, cunoscând distanţa de la API la ecuator, determinată de exemplu cu Google Earth, prin regula de trei simplă, au determinat efectiv lungimea circumferinţei Pământului. Profesorul a explicat că acest exepriment ar trebui realizat de echinocţiul de Primăvară, dar în acest an ziua precizată este duminica, când elevii sunt liberi, iar ziua de joi – 17 martie a fost una însorită. „Au fost opt grupe de elevi. Aceştia au realizat propriile lor măsurători. (…) Intenţionam să-i premiem pe cei care au realizat cele mai corecte măsurători, iar premierea o vom realiza în -Săptămâna Şcoala altfel- când vom prezenta şi rezultatele măsurătorilor. Vor mai fi clase de elevi care vor realiza experimentul, de exemplu domnul profesor Vasile Sîrb care s-a înscris în proiect şi o să realizeze experimentul mâine sau luni. Eu am preferat ziua de astăzi datorită prognozei meteo”, a conchis profesorul Matyas.

Eratostene – un renumit matematician

Eratosthenes din Cyrene a fost un renumit matematician, geograf şi astronom antic grec, care a devenit celebru prin calcularea în secolul III, î.Hr. a circumferinţei Pământului. Graţie unui grup de profesori din Grecia, „Experimentul lui Eratostene” este reeditat în zilele noastre de către elevi din întreaga lume. Experimentul se poate realiza la solstiţii sau la echinocţii şi ceea ce este interesant din punct de vedere educaţional, este faptul că poate fi realizat în comun de către elevi din şcoli diferite, din ţări diferite. Singura condiţie este ca acele şcoli să fie situate pe meridiane apropiate pentru a avea erori de calcul cât mai mici. Practic, şcolile care doresc să participe la experiment, se înscriu pe platforma proiectului (www.eratosthenes.ea.gr) cu datele locului de observaţie (longitudine şi latitudine). Organizatorii grupează şcolile în funcţie de meridianul pe care se află şi trimit tuturor acestor şcoli un fişier excel cu datele respective. Au loc diferite contacte între şcoli, făcându-se un schimb de date.
Experimentul în sine, constă în măsurarea umbrei pe care o lasă un băţ vertical, gnomon, cu o lungime de 100 cm, pe sol, la echinocţiul de primăvară (sau de toamnă), atunci când Soarele este la nadir. Cunoscând lungimile laturile triunghiului dreptunghic format de gnomon şi umbră, se poate calcula valoarea unghiului de la vârful acestuia (unghiul dintre gnomon şi linia imaginară ce uneşte vârful gnomonului cu vârful umbrei). Valoarea acestui unghi este comunicată şcolilor partenere, iar diferenţa dintre valoarea unghiului şcolii situate mai la nord şi a celei situate mai la sud, reprezintă unghiul la centrul Pământului ce subîntinde un arc de cerc egal cu distanţa dintre cele două puncte de observaţie. Apoi, pe baza regulii de trei simplă rămâne să fie calculată valoarea circumferinţei Pământului.

Leave a Comment