Elevii cu performante scolare deosebite, absolventi inainte de vreme

Magazin Salajean 5 decembrie 2011 0

Elevii cu performante scolare deosebite, absolventi inainte de vreme

Copiii foarte buni la invatatura au posibilitatea ca, incepand de anul viitor scolar, sa solicite promovarea a doi ani de studiu intr-un an scolar. Pentru avansarea anilor de scoala, elevii vor trebui sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii.

In invatamantul primar, elevii trebuie sa aiba in anul scolar anterior calificativul foarte bine la fiecare disciplina de studiu. Cei din invatamantul gimnazial si liceal trebuie sa aiba minimum media 9 la fiecare disciplina, iar la purtare cel putin 9,5. De asemenea, solicitantii trebuie sa sustina un test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare celei curente, la care sa obtina cel putin 80 la suta din totalul punctajului acordat pe test. Totodata, este necesar si raportul psihologului scolar ori al medicului de familie privind capacitatea elevului de adaptare la aceasta forma de pregatire avansata si la integrarea intr-o clasa cu colegi de varsta mai mare. Este nevoie si de recomandarea din partea unor persoane competente si abilitate prin activitatea desfasurata care sa evidentieze realizari de exceptie ale acestuia in domenii scolare sau extrascolare.

Pe langa conditiile impuse, elevii vor trebui sa frecventeze cursurile scolare pentru ambii ani de studiu. Mai exact, acestia vor frecventa concomitent cel putin 50 la suta din cursurile scolare aferente anului curent si cel putin 40 la suta din cursurile scolare aferente celui de-al doilea an de studiu. Promovarea claselor se va face in functie de rezultatul evaluarilor la fiecare disciplina din planul-cadru de invatamant cuprinsa in cei doi ani de studiu.

Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, acest mod de pregatire avansata a elevilor exista si in vechea legislatie, insa nu a fost o idee acceptata de parinti.

Cu toate ca promovarea a doi ani de studiu intr-un an scolar era posibila si anii trecuti, prevederea fiind cuprinsa in vechea legislatie, in judet nu a fost inaintata nicio solicitare in acest sens. In general, parintii isi doresc pentru copiii lor un mediu adecvat varstei, sa nu ii suprasolicite sau sa ii puna in fata unor situatii crescute de stres. Aceasta masura presupune si un risc pentru elevi, in cazul in care, in urmatorii ani de scoala, acestia sa nu dezvolte competentele necesare de formare profesionala la acelasi nivel cu colegii lor, ne-a declarat Ioan Abrudan.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a elaborat, zilele trecute, metodologia care prevede promovarea a doi ani de studiu intr-un an scolar pentru elevii din invatamantul preuniversitar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »