Elevii creativi ai judeţului, premiaţi de Consiliul Judeţean

Sala „Porolissum” a Consiliului Judeţean Sălaj a găzduit luni, 28 octombrie, începând cu ora 11, festivitatea de premiere a concursului şcolar cu tema „Fii proactiv, utilizează inteligent şi sănătos tot ceea ce natura îţi oferă”. Competiţia, la care au participat 11 unităţi de învăţământ din judeţ, a fost organizată în cadrul celei de-a treia etape a campaniei de conştientizare din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”.

Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni, respectiv „Construim nu risipim, refolosim deşeurile, protejăm mediul în care trăim” şi „Un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă. Eu salvez mediul”. Cei peste 230 de elevi înscrişi în competiţie au avut de demonstrat faptul că ştiu să păstreze mediul curat, realizând în acest sens machete, prezentări PowerPoint ori diverse obiecte confecţionate exclusiv din materiale reciclate. Fiecare unitate de învăţământ a avut la dispoziţie între trei şi cinci minute pentru a-şi prezenta proiectul, la final, acordându-se, la ambele secţiuni, câte patru premii. Astfel, la prima secţiune, respectiv „Construim nu risipim, refolosim deşeurile, protejăm mediul în care trăim”, premiul I a revenit Şcolii nr.1 Băbeni, cu o colecţie de haine şi accesorii din materiale reciclabile. Locul II a fost câştigat de Liceul Tehnologic din Sărmăşag, locul III a fost adjudecat de Liceul Tehnologic din Surduc, iar premiul special a fost acordat Şcolii Gimnaziale „Vasile Breban” din Crişeni.
La cea de-a doua secţiune – „Un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă. Eu salvez mediul”, locul I i-a revenit Şcolii „Petri Mor” din Nuşfalău, locul II- Şcolii Gimnaziale din Cuzăplac, iar premiul al III-lea a fost câştigat de Liceul Tehnologic din Surduc. Premiul special a fost acordat Şcolii Gimnaziale din Sînmihaiu Almaşului.
Scopul concursului, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, în deschiderea momentului festiv, este acela de a sensibiliza copiii şi prin intermediul lor adulţii pentru a păstra un mediu curat şi sănătos. De altfel, la nivelul judeţului este în curs de implementare proiectul „Sistem de managemt integrat al deşeurilor”, finanţat din fonduri europene, a cărui valoare este de aproximativ 35 de milioane de euro.
„Vrem să construim un sistem care să colecteze, să transporte, să selecteze şi să depoziteze deşeurile menajere în aşa fel încât ceea ce înseamnă acum gunoaie aruncate la întâmplare, care nu pică din cer, ci semeni de ai noştri le aruncă, să nu ne mai deranjeze pe fiecare în parte, să avem localităţi mai curate şi în final un judeţ, în totalitatea lui, mai curat decât acum. De ce facem toată promovarea aceasta? Pentru că încercăm prin intermediul vostru să-i sensibilizăm pe cei care nu sunt foarte atenţi nici la modul în care aruncă deşeurilor, nici în locurile unde le depun şi cred că ne puteţi fi de un real ajutor, sensibilizându-i pe colegii voştri, pe cei din familiile voastre şi demonstrându-le că gunoaiele aruncate la întâmplare înseamnă şi cheltuileli. Cineva trebuie să le adune, iar acest lucru costă şi bani, iar aceştia vin din buzunarele fiecăruia dintre noi, care plătim taxe şi impozite, plătim o taxă de salubrizare şi sigur nu ne este indiferent dacă taxa este mai mică sau mai mare sau dacă avem în jurul nostru, în final, un mediu curat şi sănătos pentru fiecare dintre noi. Deci acesta este scopul final al proiectului, să generăm mai puţin deşeuri, să avem grijă fiecare dintre noi la ceea ce aruncăm şi cum le depozităm. De exemplu, noi nu ne propunem la Dobrin cel mai mare depozit de deşeuri din regiune. Nu vrem să umplem prima celulă în şapte ani, aşa cum este prevăzut în proiect, ci în 10 sau 14 ani”, a explicat Marc.

 

 

 

 

 

Leave a Comment