Elevii chiulangii, urecheati de politistii de proximitate

Magazin Salajean 22 decembrie 2011 0

Elevii chiulangii, urecheati de politistii de proximitateTot mai multi elevi salajeni lipsesc nemotivat de la scoala pentru a-si petrece timpul prin baruri, in parcuri sau orice alte locatii departe de salile de curs. Pentru combaterea acestui fenomen al absenteismului scolar aflat intr-o continua ascensiune, oamenii legii pregatesc masuri drastice.

Absentele nemotivate inregistrate de catre elevii salajeni au crescut alarmant in ultimele luni, potrivit ofiterului coordonator in cadrul Politiei de Proximitate Salaj, comisar Constantin Dida. Fenomenul absenteismului scolar a atins cote alarmante in unitatile de invatamant din judet. Faptul ca aproape jumatate dintre cele peste 360.000 de absente inregistrate intr-o luna de scoala sunt absente nemotivate ar trebui sa conduca la actiuni drastice in scoli. Prin urmare, vom demara activitati pentru identificarea unitatilor de invatamant la care se inregistreaza cele mai multe absente nemotivate si incadrarea acestora drept unitati cu risc ridicat. Scolile respective vor fi atent monitorizate in vederea combaterii fenomenului absenteismului scolar. Astfel, vom intensifica activitatile de patrulare in zona acestor scoli, precum si activitatile specifice pentru depistarea elevilor care absenteaza nemotivat de la orele de curs, ne-a declarat ofiterul Dida.

Reprezentantul Politiei de Proximitate Salaj sustine ca, la inceputul anului urmator, va transmite Inspectoratului Scolar Judetean Salaj o adresa prin care sa solicite situatia scolilor cu cele mai multe absente nemotivate. De asemenea, vom solicita reprezentantilor inspectoratului numarul elevilor carora le-au fost scazute notele la purtare, precum si al liceenilor care au fost exmatriculati urmare inregistrarii mai multor absente nemotivate. In acest fel vom putea urmari masurile luate la nivelul unitatilor scolare impotriva acestor elevi, a afirmat Constantin Dida.

Elevi gasiti prin baruri

Cel mai vizate locatii de catre chiulangii sunt unitatile de alimentatie publica, respectiv barurile si cafenelele, parcurile sau chiar pe strada. Numai in cursul lunii noiembrie, politistii de proximitate au indentificat peste 80 de elevi care lipseau nemotivat de la cursurile scolare. In cursul lunii trecute au fost efectuate mai multe actiuni pe raza municipiului Zalau si oraselor Simleu Silvaniei si Jibou pentru verificarea elevilor care absenteaza de la orele de scoala. In urma acestor activitati au fost identificati 84 de tineri care lipseau de la cursuri, 16 dintre acestia fiind depistati in unitati de alimentatie publica, ne-a declarat Constantin Dida.

Elevii prinsi in baruri sunt identificati, listele cu numele acestora fiind ulterior transmise conducerii unitatilor de invatamant la care sunt inscrisi, pentru a lua masurile ce se impun. Comisarul explica, insa, ca numarul elevilor care lipsesc nemotivat de la scoala pentru a-si petrece timpul prin baruri este mult mai ridicat. In multe cazuri, adolescentii fug din localuri inainte de sosirea agentilor de politie, neputand fi identificati.

Batai intre adolescenti

Fenomenul absenteismului scolar este doar una dintre cauzele care conduc la acte cu violenta in scoli, dupa cum ne-a spus ofiterul Dida Constantin. Lipsa insusirii unei educatii corespunzatoare in mediul scolar duce la cresterea acestui fenomen ingrijorator al violentei in scolile salajene. In cursul lunii noiembrie ne-au fost semnalate trei cazuri de acte cu violenta in incinta unitatilor de invatamant, constand in batai si injurii intre elevi. Nu au fost cazuri foarte grave, insa au fost luate impotriva elevilor masurile ce se impun, ne-a comunicat Constantin Dida.

Chiar daca numarul actelor cu violenta nu este ridicat in raport cu numarul elevilor din judet, fiecare caz de violenta nou semnalat reprezinta un semnal de alarma, pentru ca in spatele lui exista, probabil, zeci de alte cazuri care nu ajung in atentia publicului, dar care pot conduce la aparitia de efecte severe la nivelul intregii societati. Cele mai frecvente forme de violenta ale elevilor pe parcursul orelor de scoala sunt absenteismul, indisciplina, ignorarea mesajelor transmise de profesori, atitudinile ironice, agresiunea non-verbala, dar si agresiunea fizica.

Un pas pentru implementarea cartelelor

in scoli

Printre masurile impotriva absenteismului scolar se numara sistemele de pontaj in unitatile de invatamant. Elevii vor avea acces in scoli doar prin intermediul unor cartele care inregistreaza timpul de intrare in unitate, dar si la iesire. Aceste sisteme vor trebui implementate pana cel tarziu la inceputul celui de-al doilea semestru al anului scolar in curs. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, implementarea acestor sisteme de pontaj vor duce la reducerea absenteismului si a abandonului scolar, imbunatatirea competentelor de lectura si de intelegere a textelor de catre elevi, precum si standardizarea evaluarii si notarii elevilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »