Elevii buni la invatatura de la sate – adusi la oras

Magazin Salajean 24 septembrie 2008 0

Elevii buni la invatatura de la sate - adusi la orasProcesul de selectie a celor 25 de elevi de la sate capabili de performanta dar cu o situatie materiala precara este in plina desfasurare in aceste zile si in judetul Salaj. Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, incepand de joi, 25 septembrie, si pana sambata, 27 septembrie, dosarele elevilor selectati trebuie trimise spre ISJ Salaj, acestea urmand a fi evaluate de catre Comisia de Evaluare si Selectie constituita de ISJ Salaj. Elevii selectati vor fi, la randul lor, testati, acestia avand de rezolvat un test scris. Miercuri, 1 octombrie, dupa afisarea rezultatelor, se va incerca constituirea unei clase a V-a, care va functiona in cadrul scolii Mihai Eminescu din Zalau.

Dosarul necesar pentru selectie trebuie sa contina certificatul de nastere al elevului (copie); buletinul parintelui/ tutorelui legal (copie); foaia matricola corespunzatoare invatamantului primar; adeverinta de venit pe membru de familie din ultima luna anterioara inscrierii; recomandarea invatatoarei clasei in care a invatat copilul; acordul scris al parintelui/ tutorelui legal si fisa medicala. De retinut ca elevii selectati trebuie sa aiba venitul pe membru de familie mai mic decat o treime din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata (n. r. 166,6 lei).

Reamintim ca, la inceputul anului, Parlamentul Romaniei a adoptat legea 32/2008, lege care prevede ca elevii (care au terminat ciclul primar) din mediul rural cu rezultate bune la invatatura si capabili de performanta, aflati in imposibilitatea de a-si continua studiile din pricina lipsurilor materiale sa poata studia la o scoala de prestigiu din judet, pe cheltuiala statului. La momentul adoptarii ei (i.e. luna martie a acestui an), legea in discutie nu avea elaborate normele metodologice, abia acum, in ultimul ceas, putand fi pusa in aplicare.

In aceste conditii, elevilor si, implicit, parintilor elevilor aflati in situatia mai sus descrisa li se da posibilitatea de a alege, de a opta pentru accesul la un invatamant de calitate de a alege sa studieze la o scoala de prestigiu, la oras, cazarea, masa si scolarizarea urmand a le fi asigurate de Stat, prin burse. Ramane de vazut cat de receptivi vor fi elevii la ideea de a pleca de acasa la o varsta atat de frageda, si cati parinti vor intelege importanta majora a acestei etape in educatia copiilor lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »