Elevi din sase tari europene, reuniti la Zalau

Magazin Salajean 19 octombrie 2011 0

Elevi din sase tari europene, reuniti la Zalau

Un amplu proiect in care sunt implicati elevi provenind din sapte tari europene a fost lansat, ieri dimineata, la Liceul Sportiv Avram Iancu din Zalau. Intitulat Brotherwood, acest proiect Comenius incadreaza mai multe activitati pe teme ecologice, precum si cultural-educative. La deschiderea oficiala a parteneriatului au fost prezenti aproximativ 100 de elevi din stainatate si insotitorii acestora, directorul unitatii scolare – Jako Alexandru, primarul municipiului Zalau – Radu Capilnasiu, inspectorul de specialitate Dorin Cosma, precum si coordonatorii proiectului, respectiv Keresztes Andrea si Keresztes Zita.

Festivitatea de deschidere a continuat cu o expozitie, in sala festiva a unitatii liceale, de fotografii si obiecte realizate din materiale reciclabile, cu prezentari realizate in power-point despre regiunea si scoala de provenienta a partenerilor in proiect. Ulterior, elevii au participat la un concurs Calendarul verde, in cadrul caruia au trebuit sa raspunda la intrebari despre mediul inconjurator. Ziua s-a incheiat cu o petrecere surpriza pentru elevi, organizata in scoala, profesorii din tarile participante fiind invitati la o cina speciala.

In cursul zilei de astazi, elevii vor participa la o actiune de plantare de copaci in spatele imobilelor ANL de pe strada Viitorului din municipiu. Circa 200 de copaci de diferite soiuri urmeaza a prinde viata in respectivul spatiu verde. Cum dupa munca vine si rasplata, gradinarii vor face o vizita la Gradina Botanica din Jibou, fiind invitati la picnic si alte concursuri sportive traditionale.

Programul activitatilor din proiect cuprinde si alte obiective turistice. Elevii si profesorii acestora vor pleca, joi, intr-o excursie la Sibiu, capitala culturala a Europei in 2007, urmand sa viziteze Muzeul Brukenthal. Ziua se va incheia cu un foc de tabara, cu cantece traditionale. In cursul zilei de vineri, grupul va ajunge la Sinaia, unde va vizita Castelul Peles.

Proiectul Brotherwood se va derula pe o perioada de trei ani, cu vizite periodice in fiecare tara participanta, respectiv: Romania, Spania, Italia, Polonia, Franta, Suedia si Turcia. Scopul proiectului este de cooperare in educatie intre tarile europene, o crestere a calitatii sistemului de educatie romanesc in raport cu celelalte tari europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »