Două săptămâni – termenul limită pentru mobilarea claselor pregătitoare

Mihaela Oprea 3 august 2012 1
Două săptămâni – termenul limită pentru mobilarea claselor pregătitoare

Înfiinţarea claselor pregătitoare presupune modificări importante în sălile de clase din şcolile sălăjene. Mai exact, conducerea unităţilor va trebui să asigure spaţiul, dar şi mobilierul adecvat susţinerii cursurilor şcolare pentru elevii din clasele pregătitoare.
Peste 330.000 de lei au fost alocaţi de minister pentru unităţile şcolare din judeţ. Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat şcolile vor trebui să doteze sălile de clasă cu mobilier adecvat până cel târziu în a doua jumătate a lunii în curs. “Resursele financiare alocate de minister au fost distrubuite în unităţile şcolare din judeţ, care au demarat deja licitaţiile de achiziţionare a măsuţei şi scaunului necesar pentru fiecare elev din clasa pregătitoare. Mai mult, unităţile şcolare au semnat deja contractele cu firmele câştigătoare a licitaţiilor şi au demarat lucrările pentru confecţionarea mobilierului. Toate pregătirile în acest sens trebuie finalizate până la mijlocul lunii în curs”, ne-a declarat Gheorghe Bancea.
Decizia de repartizarea sumelor în fiecare şcoală a avut la bază faptul că perioada licitaţiilor la nivel de unitate este mult mai scurtă, în condiţiile în care o licitaţie la nivel regional sau teritorial ar fi durat mult mai mult. Repartizarea fondurilor necesare dotării cu mobilier şcolar către inspectoratele şcolare s-a efectuat în funcţie de numărul de elevi comunicat de către acestea. La rândul lor, inspectoratele şcolare au repartizat sumele unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică proporţional cu numărul de elevi înscrişi în clasele pregătitoare, pentru care urmează dotarea sălilor de clasă cu mobilier şcolar.
Potrivit precizărilor de la minister, mobilierul şcolar pentru clasa pregătitoare este format dintr-un scaun individual reglabil pentru elevi şi pupitru individual reglabil, cu respectarea normelor europene de siguranţă şi funcţionalitate pentru copiii de 6 şi 7 ani. Prin resursele alocate judeţului nostru se pot achiziţiona 1.655 de elemente de mobilier, la valoarea de 200 de lei pentru fiecare elev.
Astfel, până la toamnă, toate şcolile gimnaziale din judeţ vor fi dotate cu mobilier adecvat elevilor din clasele pregătitoare. În privinţa achiziţionării de mijloace materiale pentru realizarea activităţilor de învăţare specifice acestei clase nu au fost alocate sume în bugetul învăţământului cu această destinaţie. Inspectorul şcolar Bancea a menţionat că până la această dată nu s-au pus în discuţie găsirea unor resurse băneşti prin care să fie achiziţionate alte materiale şi echipamente necesare desfăşurării cursurilor în clasele pregătitoare conform metodologiei în vigoare.
Potrivit noilor prevederi legale, funcţionarea clasei pregătitoare la şcoală presupune existenţa unor spaţii disponibile la nivelul şcolilor pentru încă un an şcolar, sălile de clasă trebuind dotate cu mobilier şcolar special. De asemenea, va fi nevoie şi de achiziţia unor mijloace materiale pentru realizarea activităţilor de învăţare specifice acestei clase.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Tincuta 6 august 2012 at 13:34 - Reply

    O mai mare bataie de joc nu exista.
    Salile vor fi la etajul 2 ? Invatatoare nu se stie cine?! Dupa amiaza ce vor face ??? De ar paraliza Funeriu alaturi de Basescu !!!

Lasa un Raspuns »