Două şcoli din comuna Bălan, modernizate cu bani europeni

Magazin Salajean 20 aprilie 2011 0

Două şcoli din comuna Bălan, modernizate cu bani europeni

Autorităţile locale de la Bălan au marcat ieri punctul terminus al unui proiect finanţat din fonduri europene pentru modernizarea şi dotarea a două şcoli din comună. Cea mai mare parte a investiţiilor s-a derulat în cursul anului trecut în execuţia firmei SC Ceconi Bixad (Satu Mare) şi au vizat reabilitarea şcolilor gimnaziale din Bălan şi Gâlgăul Almaşului, precum şi dotarea cu echipamente moderne (IT) necesare instruirii şi pregătirii şcolare.

Potrivit informaţiilor furnizate de primarul de la Bălan, Isaia Maghiar, contractul de finanţare al proiectului Reabilitarea infrastructurii educaţionale în comuna Bălan (depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013) a fost semnat în 2 decembrie 2009. Valoarea proiectului a fost de 1,338 milioane de lei (din care 1,093 milioane valoare eligibilă şi 21.875 lei contribuţia beneficiarului). Scopul principal al accesării fondurilor a fost acela de a asigura condiţii optime desfăşurării procesului de învăţământ în comună. Banii alocaţi prin proiect au fost utilizaţi pentru refacerea şarpantelor, faţadelor, înlocuirea tâmplăriei de lemn, realizarea zugrăvelilor, montarea de lambriuri, faianţă şi gresie, amenajarea de grupuri sanitare, executarea instalaţiei electrice, a branşamentelor de apă şi canalizare, precum şi a împrejmuirilor celor două unităţi de învăţământ. Între echipa-mentele cumpărate pentru cele două şcoli pot fi amintite: table magnetice, laptop-uri, computere de birou, microscoape, imprimante laser, copiatoare, aparate video, televizor color.

Isaia Maghiar a precizat că au fost depuse către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de autoritate de Management al proiectului două cereri de prefinanţare de 328.133 lei, sumă care a fost virată de către minister în contul beneficiarului. Totodată, au mai fost depuse trei cereri de rambursare pentru suma totală de 735.982 de lei, din care a mai rămas să fie virată în contul Primăriei Bălan valoarea de 386.385 lei, iar ultima cerere de rambursare va fi depusă până în 29 aprilie 2011.

Prim-edilul de la Bălan a explicat că cele două şcoli care au făcut obiectul investiţiilor din fonduri europene sunt cele mai reprezentative unităţi de învăţământ de pe raza comunei. La Bălan sunt înscrişi copii din satele Gălpîia, Chechiş şi Chendrea, respectiv 130 de elevi şi 41 de preşcolari, iar la Gâlgăul Almaşului 118 elevi şi 56 de grădinari.

Ne bucurăm că de acum înainte în cele două şcoli copiii noştri vor beneficia de condiţii normale de instruire şi educaţie. Elevii au astfel la dispoziţie toate facilităţile oferite prin tehnica modernă, ceea ce credem că va avea un impact pozitiv în buna lor pregătire şi se va oglindi în rezultatele lor viitoare. Şi până acum elevii din comuna Bălan au participat în număr mare la concursurile şi olimpiadele şcolare, nu doar la fazele locale, ci şi la cele judeţene unde au s-au clasat pe locuri bune (la biologie, geografie şi religie), a apreciat directorul Şcolii Gimnaziale din Bălan, Marinela Rusta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »