Dosare penale pentru parintii care nu-si lasa copiii la scoala

Magazin Salajean 14 noiembrie 2008 0

Potrivit noului Cod Penal, parintele care, in mod abuziv, isi retrage copilul minor de la studii sau il impiedica sa mearga la scoala, desi ar fi avut toate conditiile sa studieze, va fi pedepsit penal. Exceptie fac parintii ai caror copii nu pot frecventa scoala din cauza situatiei materiale precare. Aici statul trebuie sa intervina prin alte mijloace, se arata in proiectul de act normativ. Este absolut firesc ca parintele sau tutorele legal sa asigure toate conditiile necesare astfel incat copiii sa poata sa parcurga segmentul de invatamant obligatoriu. Din cate stiu, exista si o legislatie in vigoare care prevede respectarea acestor lucruri, ne declara Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar General Salaj. Tot el ne spune ca, din nefericire, legea nu este respectata peste tot, cu toate ca Salajul este unul dintre judetele cu cel mai scazut procent al copiilor nescolarizati. Din nefericire, organele administratiei locale, care sunt abilitate sa intervina in astfel de situatii, nu aplica legea intotdeauna. Si in Salaj au existat si inca mai exista cazuri in care, datorita unor situatii conflictuale dintre parinti si dascali, copiii nu au mai fost lasati la scoala. Insa, pana la urma, dupa interventia celor competenti, situatiile s-au remediat. De retinut ca, in judetul nostru, procentul copiilor nescolarizati este de circa 1 la suta, a mai spus inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar General Salaj.

Cea de-a doua prevedere importanta din noul Cod Penal vizeaza reducerea varstei de la care sunt pedepsiti minorii care comit infractiuni. Aceasta va fi redusa de la 14, la 13 ani. De asemenea, infractiunile electorale au fost regrupate intr-un capitol distinct al noului Cod Penal. Spre exemplu, sanctiunile in cazul infractiunii de violare a confidentialitatii votului sunt diferentiate in functie de autorul infractiunii. Potrivit proiectului, un membru al biroului sectiei de votare va fi pedepsit mai aspru decat un alegator care face asta.

Noul Cod Penal, ca si noul Cod de Procedura Penala, ar putea intra in vigoare anul viitor. Odata cu ele, ar putea fi adoptat noul Cod Civil, dar si cel de Procedura Civila.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »