Directorii scolari nu-si mai pot alege profesorii

Magazin Salajean 27 iunie 2012 0

Directorii scolari nu-si mai pot alege profesoriiTitularizarea va fi organizata ca si in anii anteriori, renuntandu-se la examenele organizate de fiecare scoala in parte. Aproximativ 500 de cadre didactice salajene s-au inscris pentru participarea la concurs in vederea obtinerii unui post in unitatile scolare din judet.

Potrivit inspectorului de resurse umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Viorel Lungu, noutatile privind miscarea cadrelor didactice in sistemul de invatamant aduc, practic, titularizarea in sistem, renuntandu-se la titularizarile la nivel de unitate de invatamant. Cea mai importanta noutate este faptul ca toate cadrele didactice care se vor titulariza vor obtine titularizare in sistemul de invatamant si nu in unitatea de invatamant asa cum era precizata in vechea mobilitate. Pentru cadrele didactice este un avantaj, deoarece da posibilitatea ca in cazul restrangerilor de activitate, daca vor exista in anii urmatori, sa se poata solutiona prin transfer in alte unitati de invatamant, a afirmat Viorel Lungu.

Potrivit sursei citate, o alta noutate cuprinsa in noua metodologie este ca subiectele de examen vor fi constituite la nivel national, iar corectarea lucrarilor se va face in alte centre din tara.

De asemenea, cadrele didactice titulare in sistemul de invatamant preuniversitar beneficiaza, la cerere, de pretransfer consimtit intre unitatile de invatamant preuniversitar. Dascalii pot fi detasati in interesul invatamantului, pentru ocuparea unor posturi din unitati de invatamant si unitati conexe, la solicitarea acestuia, precum si pentru asigurarea pe perioada determinata de cel mult un an scolar a conducerii unitatilor de invatamant, unitatilor conexe ale invatamantului preuniversitar, inspectoratelor scolare si caselor corpului didactic si a functiilor de indrumare si de control in inspectoratele scolare.

Inspectorul Viorel Lungu sustine ca toate aceste miscari de personal, respectiv pretransfer, detasare in interesul invatamantului, vor avea loc, in acest an, dupa concursul de titularizare programat pentru data de 2 august.

Fara concurs pentru suplinitori

Potrivit sursei citate anterior, in acest an nu va mai fi organizat un concurs pentru suplinitori. Posturile didactice ramase neocupate prin concurs sau eliberate in timpul anului scolar se ocupa pe perioada determinata, prin detasare sau prin plata cu ora, pana la sfarsitul anului scolar ori pana la revenirea pe post a cadrului didactic care a beneficiat de rezervarea postului sau catedrei. In situatia in care posturile didactice eliberate in timpul anului scolar nu pot fi astfel ocupate, consiliile de administratie din unitatile de invatamant sunt abilitate sa organizeze si sa desfasoare individual, in consortii scolare sau in asocieri temporare la nivel local, concursuri pentru ocuparea posturilor didactice in vederea angajarii cu contract individual de munca pe perioada determinata a personalului didactic calificat. Mai mult, profesorii cu studii necorespunzatoare nu vor mai putea aplica pentru posturi, in timp ce dascalii deja incadrati in sistem si-ar putea pierde postul.

Pe de alta parte, cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare intre anii 2008-2011, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale: se certifica viabilitatea postului, iar consiliul de administratie al scolii respective este de acord. Candidatii care au dobandit definitivarea in invatamant, profesori cu drept de practica, si au ocupat prin concurs validat, in conditiile metodologiei, de consiliul de administratie al unitatii de invatamant un post didactic vacant sunt titulari in invatamantul preuniversitar.

La nivelul judetului au fost constituite patru centre de concurs. La aceasta data sunt inscrise pentru examenul de titularizare circa 500 de cadre didactice, pentru cele aproximativ 400 de posturi si fractiuni de posturi scoase la concurs. Pentru a deveni titulari, profesorii trebuie sa obtina cel putin nota 7.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »