Din toamna: Control la sange in scolile salajene

Magazin Salajean 1 august 2011 0

Din toamna: Control la sange in scolile salajene

Rezultatele dezastruoase inregistrate atat la examenul de Bacalaureat, cat si la cel de titularizare, precum si situatia neagra privind admiterea in liceu nu fac altceva decat sa arate hibele unui sistem de invatamant aflat in moarte clinica. De la dascali nepregatiti, care nu stiu ortografia corect cuvinte din limbajul curent, pana la absolventi care nu au putut lua minim media 6 la examenul de maturitate – toate sunt dovezi clare ca Educatia din Romania nu mai este ce-a fost. Ca prima masura de indreptare a lucrurilor, Ministerul Educatiei vizeaza reducerea absenteismului, considerand ca, odata ce elevii vor fi prezenti la ore, rezultatele lor se vor imbunatati.

Pentru a combate dezastrul inregistrat in acest an pe toata linia, Ministerul Educatiei vrea cu orice pret sa tina elevii in salile de curs, lucru stiut fiind faptul ca absenteismul scolar merge mana in mana cu rezultate catastrofale la examene. In acest sens, autoritatile centrale vor sa introduca in scoli un sistem informatic de control al absentelor, prin care elevii vor fi pontati la intrarea in unitatea de invatamant, fiind inregistrate inclusiv minutele de intarziere.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea, formula de pontaj a elevului a fost gandita de un profesor din Miercurea Ciuc, fiind cu atat mai eficienta cu cat vine de la om din interiorul sistemului. „Sistemul pe care il propunem are patru mari calitati. In primul rand sistemul a fost propus si gandit de un profesor de informatica de la Colegiul <> din Miercurea Ciuc. Este un sistem foarte bine gandit de un om din interiorul sistemului si care a fost deja pilotat timp de doi ani in scoala respectiva. Sistemul a fost eficient, pentru ca a scazut numarul de absente. Al patrulea motiv, este un sistem ieftin pentru ca implementarea lui in unitatea de invatamant cu peste 900 de elevi a costat aproximativ 1.500 de lei. Accesul elevului se face printr-o unica zona, cu cartela, cititor si cod de bare. Imediat copilul se inregistreaza la tabelul clasei careia ii apartine cu mentiunea ca a venit la timp sau a intarziat si cat a intarziat. In cinci minute, toate datele sunt transmise directorului scolii si dirigintilor. Mai mult, parintii pot cere sa primesca un SMS ca sa vada daca copilul a ajuns la scoala, a explicat Oana Badea.

Catalog electronic in Zalau si Simleu

In afara de Miercurea Ciuc, un asemenea sistem exista si intr-un liceu din Cluj-Napoca, iar autoritatile salajene au incercat si ele sa controleze gradul de absenteism scolar. Astfel, in trei unitati de invatamant a fost pusa in functiune o aplicatie informatica asemanatoare unui catalog electronic, unde este tinuta evidenta notelor si a absentelor pe care le are fiecare elev. Este vorba de Colegiul National << Simion Barnutiu >> din Simleu Silvaniei, unde aplicatia a fost introdusa in 2008, si de Grupul Scolar << Mihai Viteazul >> si Liceul Pedagogic << Gheorghe Sincai >>, ambele din Zalau, unde sistemul electronic a fost introdus in 2009. Parintii elevilor din aceste licee pot vizualiza on-line, fiecare doar la propriul copil, situatia scolara pe discipline, exact ca in catalog, cu note, absente, motivari si data acestora, informatiile fiind actualizate saptamanal. „Este absolut necesar sa se introduca datele in mod curent, pentru ca altfel catalogul electronic nu este eficient. Nuu are nicio relevanta, spre exemplu, daca vezi in ianuarie ce absente a avut un elev in luna septembrie”, a declarat inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Szabo Stefan.

Intr-un an scolar, pentru fiecare elev trebuie introduse on-line circa o mie de date, ceea ce face ca, pentru cei peste 2.400 de elevi cat numara cele trei licee, sa fie postate pe internet 2,4 milioane de date.

Aplicatia informatica a fost achizitionata de liceele salajene cu sume cuprinse intre 600 de lei – 1.000 de lei, din banii asigurati de parintii elevilor sau din fondurile primite de la bugetul local avand ca destinatie alte cheltuieli materiale. Firma care a furnizat aplicatia informatica este SC Royal Bit SRL Sibiu.

Cartele de 4 lei pentru fiecare elev

Desi are rezultate, iar numarul absentelor a scazut, aceasta aplicatie informatica nu este, insa, acelasi sistem informatic de control al absentelor pe care vrea sa il introduca Ministerul Educatiei. Ca urmare, cele trei licee salajene, ca si restul unitatilor de invatamant din judet vor trebui sa gaseasca solutii financiare pentru „a se inarma” cu sistemul electronic de control al absentelor pe care doreste sa il implementeze in scoli Ministerul Educatiei. Asta, dat fiind ca, potrivit primelor variante, scolile ar urma sa plateasca pentru implementare, prin elevi, adica fiecare va trebui sa achizitioneze o cartela de acces in scoli, platind pentru ea 4 lei. Daca pentru scolile si liceele din mediul urban, situatia isi poate gasi rezolvare, suuma de 4 lei fiind accesibila pentru parinti, in comunitatile rurale lucrurile s-ar putea complica, intrucat acolo sunt numeroase familii care traiesc din 2-300 de lei lunar si care sunt nevoite sa isi dramuiasca si ultimul leu.

Detaliile de implementare – necunoscute

Inspectorul scolar adjunct ne-a declarat ca, in opinia lui, scolile nu vor fi supuse la cheltuiala, dar fiind ca sistemul va fi achizitionat prin licitatie publica, la nivel central. „Stiu ca Ministerul Educatiei intentioneaza sa introduca un sistem informatic de control al absentelor, dar nu avem date despre cum va fi implementat. Cel mai probabil, va fi achizitionat prin licitatie la nivel national – asa cum a fost achizitionata aplicatia informatica utilizata la titularizare – si introdus in toate unitatile de invatamant. Nu pot estima, deocamdata, costurile cu implementarea lui, vom vedea la momentul respectiv, probabil ca scolile se vor descurca asa cum s-au descurcat si cele tei licee la achizitionarea aplicatiei informatice”, a declarat inspectorul scolar adjunct.

Potrivit lui Szabo Stefan, in Salaj gradul de absenteism scolar este mult mai mic decat in alte judete, dar masura pe care vrea sa o implementeze Ministerul Educatiei este binevenita, intrucat este de dorit ca absolut toti elevii sa fie prezenti la orele de curs.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »