Din toamnă: La Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Zalău programul revine la normal

Magazin Salajean 22 iunie 2011 0

Din toamnă: La Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Zalău programul revine la normal

Implementarea proiectului de modernizare şi extindere a Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu din Zalău a ajuns la punctul final. Din luna septembrie, în noul an şcolar 2011-2012, peste 1.300 de elevi vor beneficia aici de condiţii europene de studiu, vor avea săli de clasă suficiente şi nu vor mai fi nevoiţi să facă ore după-amiaza. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în corpul A (reabilitat) al unităţii de învăţământ echipa de proiect, reprezentanţii Primăriei Zalău, ai conducerii şcolii şi firmei constructoare au marcat finalizarea lucrărilor.

Peste 2,8 milioane de lei pentru o şcoală de elită

După cum a arătat Daniela Coţa, viceprimar al Zalăului, proiectul Supraetajare şi reabilitare termică a Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu s-a derulat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa 3-Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie 3.4. – Reabilitarea/modernizarea-dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

Ca urmare a achiziţiilor publice, valoarea totală a proiectului a ajuns la suma de 2,865 milioane de lei, asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 2,2 milioane de lei, iar contribuţia locală totală (cuprinzând chletuielile eligibile, cheltuielile neeligibile şi TVA-ul aferent acestora din urmă) este de 137.217,79 de lei. Derularea proiectului a început în 22 decembrie 2009 (odată cu semnarea contractului de finanţare) şi a avut termen de finalizare 22 iunie 2011; lucrările au demarat efectiv, anul trecut în luna august. Execuţiile, derulate de către firma Consinit SA Zalău au constat în: mansardarea şi reabilitarea integrală a corpului A, crearea unui număr mai mare de băi la fiecare etaj, lucrări de izolaţie termică, de refacere a instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, sistem de alarmare pentru incendiu. Termenul de garanţie al lucrărilor, pentru care s-au utilizat materiale de construcţii de calitate, aşa cum susţinea ieri reprezentantul firmei Consinit, este de trei ani.

Condiţii moderne şi săli de clasă noi

Proiectul Supraetajare şi reabilitare termică la Şcoală Gimnazială Mihai Eminescu din municipiul Zalău a fost cel de-al doilea proiect depus de Primăria Zalău în demersul său de a a trage fonduri structurale disponibile pentru ţara noastră. Ca urmare a implementării lui, s-au obţinut încă nouă săli de clasă, printre care şi un laborator de informatică. Pentru aceste spaţii s-au achiziţionat: 31 de calculatoare, mese individuale pentru fiecare sală de clasă, mese pentru calculatoare, scaune, table magnetice, dulapuri, jaluzele. Credem că odată cu finalizarea acestei investiţii copiii şcolii şi cadrele didactice se vor bucura de spaţiile reabilitate şi de cele nou realizate, aspecte ce vor contribui la o şi mai bună calitate a actului educaţional, a menţionat Daniela Coţa.

Construcţiile s-au realizat pe tot parcursul anului şcolar, ceea ce a creat unele dificultăţi (în ce priveşte confortul) elevilor şi cadrelor didactice. Pe toată perioada anului de învăţământ orele s-au desfăşurat în celelalte corpuri de clădire ale şcolii, dar şi în săli de clasă din unităţi de învăţământ aflate în imediata vecinătate (Liceul Gheorghe Şincai sau Seminarul Teologic ortodox). Cu toate acestea, rezultatele obţinute de elevi pe parcursul anului şcolar au fost la nivelul prestigiului şi renumelui şcolii.

Investiţii pentru azi şi pentru mâine

Din toamnă, cei peste 1.300 de copii şi 87 de cadre didactice ale şcolii, vor beneficia de condiţii europene de pregătire. Cred că Şcoala Mihai Eminescu merita un astfel de proiect şi este extrem de binevenită această modernizare, ştiind că un învăţământ modern trebuie să beneficieze de o infrastructură pe măsură. Mă bucur că împreună cu Primăria Zalău reuşim să modernizăm şcolile, pentru că investind în aceste unităţi, investim în viitor. Sunt convins că aceste înnoiri vor contribui la creşterea calităţii actului educaţional şi rezultatele vor fi de acum încolo şi mai bune. E drept că au fost şi câteva cazuri de elevi şi părinţi care s-au descurajat de condiţiile de studiu, de faptul că s-au făcut ore după-masă, şi s-au transferat la alte unităţi de învăţământ. Cred că Şcoala Mihai Eminescu va rămâne în continuare o unitate de învăţământ de primă mărime, aşa cum a fost şi până acum, o unitate etalon, nu doar la nivelul judeţului Sălaj, cât şi la nivel naţional. Roadele muncii elevilor şi cadrelor didactice din această şcoală au fost recunoscute nu numai în ţara noastră, ci şi dincolo de graniţele ei, prin proiectele derulate, a afirmat Marcel Lucaciu, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Judeţean Şcolar Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »