Din seria Ori la bal, ori la spital: A inceput recensamantul copiilor pentru clasa pregatitoare si clasa I

Magazin Salajean 1 februarie 2012 0

Din seria Ori la bal, ori la spital: A inceput recensamantul copiilor pentru clasa pregatitoare si clasa IParintii care trebuie sa-si dea copilul la scoala, din aceasta toamna, sunt nevoiti sa decida, in scurt timp, daca odrasla lor va invata in clasa pregatitoare sau in clasa I. Ministerul Educatiei a dat dispozitie directorilor unitatilor de invatamant din toata tara de a efectua, pana la data de 19 februarie, recensamantul copiilor care, de anul scolar viitor, vor intra in invatamantul obligatoriu de stat.

Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, in cadrul recensamantului vor fi identificate optiunea parintilor pentru clasa pregatitoare sau clasa I, precum si cea privind circumscriptia scolara.

Acest recensamant are rolul de a estima numarul de clase necesare pentru urmatorul an scolar. La alocarea numarului de clase pregatitoare si de clasa I se va tine cont de numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar, de optiunea parintilor de a-si inscrie copiii in clasa pregatitoare sau in clasa I si de participarea, respectiv neparticiparea, in anul scolar 2011-2012, a acestor copii la invatamantul prescolar. De asemenea, inscrierea se va face tinand cont si de arondarea strazilor la unitatile de invatamant sau de cea mai buna oportunitate educationala identificata.

Odata cu finalizarea recensamantului, toate unitatile de invatamant si site-urile inspectoratelor scolare vor afisa lista circumscriptiilor scolare. Optiunile parintilor in ceea ce priveste inscrierea copiilor la scoala vor conduce si la stabilirea, in perioada 20-29 februarie, a programului de evaluare a dezvoltarii psihomatice a copiilor, precum si a unitatilor sau institutiilor in care aceasta poate fi realizata.

Inscrierea in invatamantul primar se va face in etape succesive. Prima etapa de inscriere a copiilor ai caror parinti doresc inscrierea in scoala de circumscriptie are loc in perioada 5-16 martie. Listele copiilor inmatriculati in prima etapa vor fi afisate in 19 martie. A doua etapa de inscrieri este programata intre 20 si 27 martie, pentru parintii care solicita inscrierea copiilor la o alta scoala decat cea de circumscriptie, pe locurile ramase libere in urma primei etape. Copiii care au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea la care au fost arondati, dar nu au fost inscrisi la scoala dorita din lipsa de locuri, vor putea incerca, in perioada 23-25 aprilie, inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie. Ultima etapa pentru inscrierea copiilor la scoala este 2-9 mai, cand este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inmatriculati, din diferite motive. In data de 21 mai, la fiecare unitate de invatamant vor fi afisate listele finale cuprinzand copiii inscrisi in clasa pregatitoare sau in clasa I.

Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la 31 august 2012 inclusiv, se pot inscrie in clasa I. In schimb, cei care vor avea varsta de 6 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv, pot opta pentru clasa pregatitoare sau clasa I, la cererea scrisa a parintilor. Copiii care vor implini 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie 2012, se pot inscrie la gradinita, in grupa mare sau in clasa pregatitoare, la solicitarea scrisa a parintelui, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a acestei clase.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »