Din lipsa copiilor: Se desfiinţează clasele pregătitoare!

magazinsalajean 2 octombrie 2012 11
Din lipsa copiilor: Se desfiinţează clasele pregătitoare!

Noua clasă introdusă la învăţământul primar începând din acest an şcolar nu pare să reziste în unele sate sălăjene. Clasa pregătitoare începe să piardă teren din cauza numărului mic de copii din mediul rural. Unele unităţi de învăţământ s-au văzut nevoite să renunţe la aceste clase din cauză că părinţii fie nu au dorit ca odraslele lor să înveţe în clase simultane, alături de copii mai mari decât ei, fie pentru că toată familia acestora a luat calea străinătăţii.

Clasele pregătitoare cad pe capete în şcolile sălăjene. Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, a declarat că numărul de clase pregătitoare existent la începutul anului şcolar a scăzut în prezent. “Faţă de cele 112 clase pregătitoare existente în unităţile de învăţământ din judeţ la începutul anului şcolar, în prezent funcţionează 108,25 de clase pregătitoare, independente şi simultane. Acel 0,25 reprezintă, de fapt, a patra parte din minimul de elevi necesar pentru funcţionarea unei clase, respectiv 12 copii. Pe lângă aceste clase au rămas şi cele două clase pregătitoare speciale, unde învaţă copii aflaţi în grija statului, cu diferite afecţiuni de sănătate”, ne-a declarat Maria Pop.
Potrivit sursei citate anterior, s-a ajuns în această situaţie din cauza numărului mic de copii de la sate. “Sunt anumite unităţi de învăţământ unde clasele pregătitoare funcţionează în regim simultan. Unii părinţi ai acestor copii înscrişi în aceste clase simultane au solicitat, recent, transferul copiilor la alte şcoli în care funcţionează clasele pregătitoare independente, în clasa întâi sau, în unele cazuri, înapoi la grădiniţă. “Sunt cazuri în care părinţii au plecat în străinătate, împreună cu copiii lor. De asemenea, am avut părinţi care şi-au mutat copiii la alte şcoli din comună, pentru ca micuţii să înveţe în clase pregătitoare independente şi nu în simultane, cum erau în şcoala din localitate”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct.

Şcoală închisă la Cuceu

Între unităţile care au rămas fără clase pregătitoare se numără cele din Vârşolţ, Sânmihaiu Almaşului, Băbeni, Racâş, Măerişte şi Ulciug. Prin urmare, la Vârşolţ, copiii din clasa pregătitoare cu predare în limba română au fost mutaţi din clasa pregătitoare înapoi la grădiniţă, după ce în şcoala din sat a rămas doar clasa pregătitoare cu predare în limba maghiară.
La şcoala din Sânmihaiu Almaşului, clasa pregătitoare a fost desfiinţată în totalitate. Doar trei copii au fost înscrişi în primul an de şcoală, motiv pentru care clasa pregătitoare nu a mai putut funcţiona. Micuţii au fost transferaţi la şcoala din Sântămărie, în clasa I.
Din şcoala din Racâş, copiii din clasa pregătitoare au ajuns să meargă la şcoală în Hida. Motivul, acelaşi – lipsă efectiv minim necesar. Şi la clasa pregătitoare din Măerişte au fost schimbări, mai exact această clasă a fost anulată, copiii urmând cursurile în clasa I.
Numărul redus de copii din şcoală a dus, nu doar la desfiinţarea clasei pregătitoare, ci a întregii unităţi de învăţământ. Este vorba de Şcoala cu clasele I-IV din localitatea Cuceu, unde din cauza efectivului redus de elevi a fost nevoie de închiderea porţilor unităţii. Copiii acestei şcoli au fost transferaţi, cu toţii, la Grupul Şcolar “Octavian Goga” din Jibou.
Mobilierul şi materialele aferente claselor pregătitoare au fost transferate odată cu elevii ori chiar la alte clase mai mari.

Mai mulţi copii decât la începutul anului

Cu toate că numărul de clase pregătitoare este în scădere, la nivel de judeţ numărul copiilor din clasele pregătitoare este în creştere. Potrivit sursei menţionate anterior, dacă la începutul anului am avut 1.314 copii înscrişi în clasele pregătitoare, la această dată avem în evidenţe 1.635 de copii în acest an de studiu. “Această situaţie s-a ivit ca urmare a faptului că au apărut, de la începerea anului şcolar şi până acum, copiii neînscrişi în clasele pregătitoare, deşi aveau vârsta necesară, fie pentru că părinţii erau plecaţi în străinătate, fie pentru că pur şi simplu nu i-au dat la şcoală. Prin urmare, numărul de copii care au lăsat clasa pregătitoare pentru clasele întâi sau grădiniţă este depăşit de numărul celor care s-au înscris, zilele acestea, în clasele nou înfiinţate din acest an şcolar”, a precizat Maria Pop.
Inspectorul şcolar a mai spus că numărul mai mare de copii înscrişi în clasele pregătitoare nu contează pentru unele localităţi din judeţ, unde şcolile au renunţat la aceste clase din cauza efectivului redus.

Nu au probleme cu somnul

Niciun părinte nu a reclamat, până la această dată, faptul că micuţii lor nu sunt trataţi corect sau că nu au cele necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor, după cum susţine Maria Pop. “Nu am primit nicio reclamaţie sau sesizare din partea vreunui părinte despre faptul că elevii nu sunt trataţi corespunzător în cadrul claselor pregătitoare. Fiecare unitate de învăţământ din judeţ dispune de mobilier şi materiale adecvate vârstei elevilor. De asemenea, avem doar cadre didactice calificate care predau la aceste clase. Nu cred că vor fi probleme nici pe viitor la aceste clase pregătitoare”, a precizat Pop.
În privinţa orelor de somn, nu a existat nicio reclamaţie din partea părinţilor. Singura unitate de învăţământ din judeţ unde dorm la amiază copiii din clasele pregătitoare este Liceul Reformat “Wesselenyi” din Zalău, unde părinţii micuţilor au cumpărat pătuţuri pentru odraslele lor.

Evaluare la finele semestrului

Inspectorul şcolar Maria Pop a mai spus că, la finele semestrului şcolar, clasele pregătitoare vor fi incluse într-o evaluare. “Această clasă pregătitoare este, într-adevăr, o experienţă pentru copii, părinţi şi cadre didactice dar, în opinia mea, una frumoasă. Vom face un studiu al rezultatelor şi opiniilor celor care au tangenţă cu această clasă pregătitoare la finele semestrului şcolar”, a declarat sursa menţionată.
Această clasă pregătitoare a iscat multe controverse încă de la emiterea deciziei de înfiinţare a sa. În prezent, autorităţile Statului au în vedere mutarea acestei clase, începând de anul şcolar viitor, înapoi la grădiniţă, considerând că introducerea acestei clase la învăţământul primar a fost una pripită. Lipsa mobilierului în unele şcoli şi a materialelor necesare derulării orelor la clasele pregătitoare, lipsa pregătirii intense a cadrelor didactice ori chiar a învăţătorilor la aceste clase, au fost doar câteva dintre argumentele asociaţiilor de părinţi care susţin faptul că mutarea grupei pregătitoare la învăţământul primar nu a fost una bine gândită.

Mihaela Oprea

Comentarii

comments

11 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Baba Novac 2 octombrie 2012 at 04:55 - Reply

  Clasa pregatitoare nu isi are rostul.

 2. Ana 2 octombrie 2012 at 08:11 - Reply

  Copilul meu,aflat in clasa pregatitoare, vine cu pachetelul aproape intreg,caci nu ii ajunge pauza pentru a manca.

 3. zalaucu 2 octombrie 2012 at 09:06 - Reply

  ceva nu e logic aici.aratati ca s au redus nr.

 4. erika 2 octombrie 2012 at 20:36 - Reply

  pt ANA.
  Si crezi ca e sanatos pentru copil sa nu manance si sa isi indoaie sira spinarii???
  baiatul meu are 5 ani si voi refuza clasa 0

 5. Alina 3 octombrie 2012 at 18:24 - Reply

  Pt. Ana
  Nu înțeleg de nu-i ajunge copilului dvs. pauza de 15 minute să mănânce? Ce-i puneți la pachet? O oală de ciorbă?
  Pt. Erika
  Cred că sunteți dezimformată total. Cu ce să-și rupă șira spinării? Rechizitele și auxiliarele rămân la școală pentru că nu se dau teme pentru acasă la clasa pregătitoare, se lucrează doar în clasă.

  • Alina 3 octombrie 2012 at 18:25 - Reply

   *de ce

 6. tibi 3 octombrie 2012 at 21:06 - Reply

  de copiii rromi plecati la cersit in Franta ce ziceti?
  pana mai ieri erau la scoala ..se pareca laptele si cornul nu mai au valoare pt.ei cand zilnic fac acolo 50de euro salarul d-lui invatator pe o saptamana in Romania????

 7. Anonim 4 octombrie 2012 at 14:31 - Reply

  tanti Maria Pop se pricepe la tot acum?

 8. niku 4 octombrie 2012 at 20:00 - Reply

  sa completati clasa cu copii lui FUNERIU SAU FUNEBRU

 9. oana 8 octombrie 2012 at 19:21 - Reply

  copii de clasa 0 invata simultan cu cei din clasa a patra cei de la minister nu gandesc deloc ,ce invata ei acolo?

 10. Alina 29 octombrie 2012 at 11:04 - Reply

  Eu consider ca isi are rostul aceasta clasa pregatitoare, usureaza trecerea de la gradinita la clasa I, oamenii nu sunt informati despre ce anume se face in clasa pregatitoare, sunt aceleasi activitati ca si la gradinita dar muuult mai adaptate varstei lor, in plus copiii se invata cu programul de scoala.
  Fetita mea e in clasa pregatitoare si e foarte incantata de scoala desi inca nu a implinit 6 ani.
  Intrebati un profesor care a facut pregatire pentru clasa pregatitoare inainte de a lansa pareri fara sens.

Lasa un Raspuns »