Din cauza salariilor proaste: Profesorii renunta la scoala

Magazin Salajean 18 octombrie 2010 0

Din cauza salariilor proaste: Profesorii renunta la scoala

Zeci de profesori din judetul Salaj au ales sa renunte anul acesta la invatamant, intrand in concediu fara plata. Din cauza situatiei actuale din invatamant, pierdem profesori buni, cu experienta, iar dintre cei care pleaca in concediu fara salariu, putini mai revin la catedra, sustine presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene.

Doar in acest an scolar, peste 30 de cadre didactice din judetul Salaj au ales sa renunte la invatamant. Inca din timpul vacantei de vara, cadrele didactice titulare au inceput sa depuna la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj cereri pentru concediu fara plata pe perioada unui an. Din august si pana acum, au fost aprobate 17 cereri de concediu fara plata pentru un an, din motive personale, in timp ce alte 12 au fost solicitate si aprobate pentru studii, a precizat consilierul juridic al ISJ Salaj, Viorica Jeler. In plus, alte aproximativ zece cadre didactice din judet au ales sa iasa din sistemul educational.

Sindicalistii din invatamantul preuniversitar atrag atentia asupra faptului ca este putin probabil ca profesorii care au solicitat concediu fara plata sa revina la catedra din anul urmator. Potrivit liderului Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj, Eusebiu Lehene, numarul celor care au cerut, anul acesta, iesirea din sistemul de invatamant se ridica la aproximativ 50 de cadre didactice. Daca profesorii care si-au luat concediu pentru studii se intorc, din experienta anilor trecuti, nu in aceeasi situatie sunt si acei care cer concediu din motive personale. Cel mai probabil, acestia si-au luat liber ca sa isi caute un loc de munca mai bine platit in strainatate. Din punctul meu de vedere, aceste concedii fara plata sunt demisii mascate, dar perfect motivate de salarii, a semnalat Eusebiu Lehene.

In opinia liderului de sindicat, cel mai probabil, si pe parcursul anului vor mai fi profesori care vor cere sa intre in concedii fara plata. Sunt inca in sistem cadre didactice care prefera sa iasa anticipat la pensie, decat sa mai primeasca remuneratia lunara din invatamant. Nu facem altceva decat sa pierdem cadre bune, cu experienta. Iar acest lucru se intampla din cauza ca, in momentul in care acestea se apropie de deplinatatea carierei, in loc sa fie motivati, sunt dati indirect afara din invatamant. Va fi greu sa inlocuim aceste persoane, a declarat presedintele LSI Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »