Diferente mari intre veniturile salariatilor din invatamantul salajean

Magazin Salajean 14 iunie 2010 0

Diferente mari intre veniturile salariatilor din invatamantul salajean

In timp ce profesorii abia se descurca de la o zi la alta cu veniturile pe care le castiga lunar, personalul de conducere din invatamantul salajean o duce destul de binisor. Pentru ca veniturile acestora nu sunt nici pe departe atat de mici precum s-ar crede, directorii de scoli avand in medie 2.000 de lei salariu net lunar. Pentru o mai mare transparenta in relatia cu publicul, in urma ordinului venit de la Guvern, Inspectoratul Scolar a publicat, saptamana trecuta, lista cu veniturile nete lunare ale salariatilor din invatamantul salajean.

Este vorba despre salariatii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, dar si despre directorii de unitatilor de invatamant salajene. Castigurile nu sunt unele fabuloase, dar nici nu se poate spune ca se moare de foame daca lucrezi in Educatie. Daca la o simpla privire asupra sistemului de invatamant s-ar putea trage concluzia ca in topul castigurilor ar sta detasat inspectorul scolar general, lucrurile nu stau chiar asa. Astfel, nu mai putin de cinci directori de unitati scolare din Salaj au salariul net mai mare decat cel al lui Ioan Abrudan, care este in valoare de 3.345 de lei, si anume, directorii: Grupului Scolar Sig, Grupului Scolar Ioan Ossian Simleu Silvaniei, Colegiului National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei, CSEI Speranta Zalau si Liceului Sportiv Avram Iancu Zalau.

Printre directorii cu salarii mai mari de 3.000 de lei se numara cei de la Scolile Gimnaziale din Buciumi si Chiesd, Scoala de Arte si Meserii (SAM) Galgau, Scoala Gimnaziala Traian Cretu Napradea, Grupul Scolar Agricol Nusfalau, Scoala Gimnaziala Gh. Munteanu Poiana Blenchii, Grupul Scolar Gheorghe Pop de Basesti Cehu Silvaniei, Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou, Clubul Copiilor Simleu Silvaniei, Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu Zalau, Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu Simleu Silvaniei, Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu Zalau, Liceul Teoretic Reformat Wesselenyi Zalau, Grupul Scolar Voievod Gelu Zalau, Colegiul National Silvania Zalau si Palatul Copiilor Zalau.

Insa sunt si directori adjuncti care au venitul net lunar de peste 3.000 de lei, de la: Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau, Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalau, Grupul Scolar Gheorghe Pop de Basesti Cehu Silvaniei si Colegiul National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei.

La nivelul inspectoratului scolar, cel mai mare salariu este de 3.666 de lei, este incasat de unul dintre directorii adjuncti ai inspectoratului. Identitatea acestuia nu este dezvaluita in listele publicate pe site-ul institutiei, insa nu poate fi vorba decat fie despre Szabo Stefan, fie despre Mirel Matyas. Cel mai mic venit lunar din cadrul ISJ Salaj il detine secretarul dactilograf, in valoare de 708 lei.

Salariile la Minister,

la fel ca in teritoriu

Salariile reprezentantilor Ministe-rului Educatiei nu sunt foarte mult deasupra reprezentantilor locali. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, are un salariu net de 5.361 de lei, iar cei trei secretari de stat au o leafa de 4.693 de lei. In schimb, veniturile nete ale consultantilor, consilierilor, directo-rilor de cabinet, membrilor corpului de control sau inspectorilor sunt similare cu cele ale salariatilor din inspectoratele scolare. Ceva mai avuti sunt directorii diferitelor compar-timente, care castiga circa 5.000 de lei fiecare. Asa ca, din punct de vedere al veniturilor, general de judet sau consilier MECT, tot pe aceeasi treapta se situeaza.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »