Desteapta-te, romane!, obligatoriu de cantat in scoli

Magazin Salajean 16 februarie 2012 0

Desteapta-te, romane!, obligatoriu de cantat in scoliElevii vor incepe cursurile de luni prin intonarea imnului national Desteapta-te, romane!. Obligativitatea dezvoltarii sentimentului patriotic in randul scolarilor a fost avizata, in cursul acestei saptamani, de Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor.

Initiativa prevede introducerea obligativitatii ca, in fiecare zi de luni, cursurile sa inceapa cu intonarea Imnului si modifica Legea 75/1994 privind arborarea drapelului si intonarea Imnului de stat. Exceptie fac elevii din ciclul primar care vor putea intona doar prima strofa a imnului.

Intonarea imnului de stat in scoli a venit cu mai multe variante, cea adoptata fiind si varianta agreata de inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan. Inmul de stat este ceva aparte, care trebuie intonat doar la momente solemne, speciale. Din punctul meu de vedere, varianta ca imnul sa fie intonat odata pe saptamana, la inceperea orelor de curs, creeaza un echilibru in transmiterea mesajului patriotic si transformarea acestuia intr-un cantec comun. Nu trebuie sa se ajunga nici la intonarea acestuia doar din obisnuinta, dar nici la ceea ce s-a mai intamplat in unele cazuri in care oamenii au gresit versurile, ne-a comunicat inspectorul scolar. Potrivit sursei citate, se asteapta ca reprezentantii ministeriali sa transmita adrese Inspectoratelor Scolare, pentru a putea fi comunicat in teritoriu, respectiv unitatilor de invatamant din judet obligativitatea intonarii imnului la inceperea cursurilor de luni.

Intonarea imnului de stat Desteapta-te, romane! de catre elevi, in fiecare dimineata de scoala, inainte de inceperea orelor de curs, a fost o alta varianta propusa. Aceasta nu a fost insa agreata, fiindca presupunea prea mult timp din programul de scoala al elevilor.

Introducerea obligativitatii intonarii imnului nu este o noutate, in urma cu ani buni, fiind transmisa in unitatile scolare o nota prin care se cerea acest lucru, in fiecare dimineata inainte cursurilor. Doar cateva unitati au tinut cont de aceste recomandari, iar in timp, s-a renuntat. La ora actuala, in nicio scoala din judet nu se canta imnul de stat inafara orelor stabilite prin programa scolara la invatamantul primar.

Conform legii in vigoare, Imnul national al Romaniei se intoneaza: la festivitatile si ceremoniile oficiale nationale precum si la ceremoniile oficiale cu caracter international; la deschiderea si inchiderea emisiunilor statiilor Radio Romania si Televiziunea Romana in interpretare vocala; cu prilejul vizitelor intreprinse in Romania de sefi de stat si de Guvern; in cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare; pe stadioane si alte baze sportive, cu ocazia desfasurarii competitiilor sportive oficiale internationale in care este reprezentata Romania; la deschiderea fiecarei sesiuni a Camerelor Parlamentului; la inceputul programului zilnic in scolile primare si gimnaziale. Imnul national poate fi intonat si la alte manifestari festive organizate in unitati de invatamant sau alte institutii de cultura.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »