Desteapta-te, romane!, cand suna clopotelul

Magazin Salajean 23 septembrie 2011 0

Desteapta-te, romane!, cand suna clopotelul

Intonarea imnului de stat Desteapta-te, romane! de catre elevi in fiecare dimineata de luni, inainte de inceperea orelor de curs, este varianta agreata de inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan. O alta varianta presupune cantarea imnului tarii in fiecare zi de scoala, in timp ce o alta exclude orice initiativa de a intona acest imn obligatoriu in scoli, asemanata cu o masura comunista. Aceste propuneri au venit dupa ce presedintele tarii a anuntat ca vrea sa introduca obligativitatea intonarii imnului de stat in invatamant, iar asta la mai bine de zece ani de cand s-a renuntat la acest lucru in scoli.

Inspectorul scolar Abrudan este de parere ca imnul de stat trebuie sa transmita un mesaj solemn fiecarui elev, dar ca nu trebuie sa devina un lucru comun. Parerile sunt impartite. Unii spun ca imnul este ceva aparte, ca trebuie intonat doar la momente deosebite. Altii sunt de parere ca elevii ar trebui sa invete inmul de stat. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa existe un echilibru in crearea mesajului ce-l transmite imnul si transformarea acestuia intr-un cantec comun. Prin urmare, cred ca ar fi mai bine ca elevii sa intoneze imnul de stat la inceputul fiecarei saptamani de scoala, respectiv luni dimineata inainte de inceperea orelor de curs, ne-a declarat Ioan Abrudan. Potrivit sursei citate, aceste discutii legate de imnul de stat au aparut dupa ce, la un eveniment cu public numeros, inmul a fost cantat gresit de catre interpret.

Intonarea imnului de stat in scoli nu reprezinta o noutate. In urma cu mai bine de zece ani, in unitatile de invatamant s-a transmis o nota prin care se pretindea ca imnul de stat sa fie intonat in fiecare dimineata de catre elevi. Nefiind cu caracter obligatoriu, intonarea imnului de stat nu a fost adoptata de toate unitatile de invatamant, iar treptat s-a renuntat si in celelalte scoli, a precizat reprezentantul invatamantului salajean. In prezent, in nicio unitate de invatamant salajeana nu se canta imnul statului decat la orele stabilite prin programa pentru elevii din invatamantul primar.

Propunerea presedintelui ca imnul national sa fie intonat in scoli inainte de inceperea orelor nu este privita cu ochi rai nici de catre dascalii salajeni. Acestia considera ca elevii, fiind constransi, vor invata sa cante macar primele patru strofe ale imnului de stat. Ca si roman, sa nu cunosti macar primele strofe din imnul de stat ar trebui sa fie o rusine. Este istoria noastra si ceea ce ne reprezinta. Iar invatarea acestuia in scoala si intonarea la inceputul orelor de curs, chiar daca ar fi odata pe saptamana sau la un anumit interval de timp, ar trebui sa fie un lucru impus, ne-a spus un profesor de la Scoala Gimnaziala Porolissum din Zalau.

Propunerile de intonare a imnului in scoli au fost inaintate chiar de seful statului, Traian Basescu, dupa ce la meciul Romania – Franta de acum doua saptamani, interpretul Marcel Pavel a modificat ordinea versurilor, excluzandu-le pe cele care contineau numele Traian. In urma acestei gafe, atat artistul, cat si Federatia Romana de Fotbal au primit o amenda de 5.000 de lei. Propunerea presedintelui se regaseste deja intr-un proiect legislativ, care a fost depus in Senat pe 8 septembrie, potrivit caruia imnul ar trebui sa fie intonat in scoli, in fiecare luni, in toate clasele de la invatamantul primar si gimnaziu. Seful statului ar mai vrea ca in fiecare clasa sa fie arborat un tricolor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »