Delincventa juvenila in viziunea adolescentilor de azi

Magazin Salajean 24 februarie 2009 0

Delincventa juvenila in viziunea adolescentilor de azi

Tinerii clasei a X-a I din cadrul Colegiului National Silvania (CNS) Zalau, sub coordonarea profesorului Ioana Tuduce, au initiat un proiect denumit simplu Delincventa juvenila, dar de mare impact asupra vietii adolescentilor de azi. Initiatorii proiectului au invitat ieri elevii din cadrul CNS Zalau sa participe la prezentarea unui filmulet artistic realizat chiar de ei, cu ajutorul jandarmilor salajeni.

Prin proiectul Delincventa juvenila, tinerii au incercat sa le transmita celor prezenti un mesaj, acela de a evita imprejurarile care i-ar putea aduce in situatia de a comite un act antisocial, avand consecinte grave. Acestea au fost realizate printr-un film, intitulat O poveste fara sfarsit, care urmareste indeaproape efectele si rezultatele delincventei juvenile. Secventele prezinta actele si deciziile unor tineri (personajele principale) care, aflati sub influente negative, se degradeaza treptat, iar deznodamantul este dramatic.

In cadrul programului, tinerii prezenti au avut ocazia sa-i puna intrebari comandantului Calin Cosma, din cadrul Compartimentului Prevenirea si Combaterea Criminalitatii – Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Salaj, in privinta delincventei juvenile. El le-a prezentat tinerilor ce inseamna violenta si ce urmari grave poate avea. Din pacate, numarul cazurilor de violenta in scoli, si anume furturi, amenintari, incaierari etc., este in continua crestere. Trebuie ca tinerii sa aiba un comportament <>, sa aiba simt civic si responsabilitate in deciziile luate, le-a comunicat Cosma. Tot el a prezentat si una dintre masurile de baza in combaterea delincventei juvenile. Cel mai important de retinut este sa nu interveniti fizic pentru aplanarea unui conflict, ci sa anuntati profesorul sau elevul de serviciu, iar in caz de urgenta, fortele de ordine specializate. Prin incercarea de a lua masuri nu faceti altceva decat sa incurajati un comportament violent, sa cresteti numarul actelor de violenta, a precizat Calin Cosma.

Tinerii au fost invitati sa urmareasca si cateva poze reprezentative pentru proiectul Delincventa Juvenila. In unele imagini se putea observa cum jandarmii au actionat pentru imobilizarea unui tanar din cadrul liceului, care avea asupra lui substante interzise. In cateva poze se putea vedea fata plina de vanatai a unui baietel, iar intr-o alta, o fetita cu capul plecat, ce se plimba prin ploaie.

Proiectul Delincventa Juvenila a fost sustinut de reprezentantii Bibliotecii Judetene Ionita Scipione Badescu Salaj si ai IJJ Salaj, dar si de catre profesorii din cadrul Colegiului National Silvania Zalau. Scopul proiectului este acela de a informa nu numai elevii din cadrul Colegiului, ci si tinerii din municipiu, cu privire la efectele delincventei juvenile. Pentru a realiza acest lucru, elevii si-au propus sa realizeze in continuare pliante si afise reprezentative si sa posteze pe internet filmuletul, pentru ca tinerii sa evite actele de violenta, atat in timpul orelor de scoala, cat si in viata de zi cu zi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »