Debut de proiecte Erasmus+ la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” din Jibou

Noul an școlar a însemnat pentru liceul jibouan și debutul celor două noi proiecte Erasmus+ aprobate în acest an, inițiate și coordonate de către prof. Melinda Nagy, parteneri fiind alte șapte școli din Lituania, Spania, Portugalia, Norvegia si Slovenia. Grantul total al celor două proiecte co-finanțate prin programul Erasmus+ de către Uniunea Europeana este de aproape 260.00 de euro, acestea derulându-se în perioada 2019-2021.
Prima activitate desfășurată a avut loc la Jibou, în perioada 22-24 octombrie, în cadrul proiectului Click on-eCLIL. La această întâlnire au participat câte trei profesori de la școlile partenere în acest proiect: Vilniaus Sausio (Vilnius-Lituania), CEIP Santa Maria del Mar (Tenerife- Spania), Agrupamento de Escolas do Barreiro (Barreiro-Portugalia). Proiectul are ca temă abordarea didactică cu dublă focalizare, în care limba engleză este folosită ca limbă suplimentară în predarea orelor de geografie, istorie și educație civică. Acronimul CLIL înseamnă învățarea integrată a conținutului și a limbii. Pe parcursul celor trei zile de formare, profesorii implicați în proiect au participat la lecții de geografie, istorie și cultură civică în limba engleză, la ateliere de lucru despre modalitățile digitale folosite la orele de limba engleză și la crearea unor planuri de lecție și activități în limba engleză. Urmatoarea activitate în acest proiect se va desfășura în Tenerife, în perioada 29.03 – 04.04 2020, la care vor participa 6 elevi si 2 profesori de la fiecare școală.
A doua activitate Erasmus+ de la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” s-a desfasurat în cadrul celui de-al doilea proiect aprobat, ”Reading for Life”, în perioada 25-29 noiembrie. Tema acestei întâlniri a fost “Fiecare e unic”. La această primă activitate de învățare, predare și formare, au participat câte 5 elevi și doi profesori de la fiecare școală parteneră în acest proiect: Hilstad skole (Velfjord-Norvegia, Institut Consell de Cent (Barcelona-Spania), Osnovna sola (Litija-Slovenia) și Agrupamento de Escolas de Ideas (Felgueiras-Portugalia).
Proiectul are ca obiective promovarea plăcerii de a citi în cadrul elevilor și dezvoltarea unor valori sociale, intelectuale, morale și emotionale, accentul punându-se pe toleranță și stoparea bullying-ului.
Pentru o săptămână, elevii străini au fost găzduiți la familiile copiilor din clasele V-a A, VI-a A, VI-a B, VII-a A și VIII-a A, având astfel șansa de a împărtăși o mulțime de lucruri noi și de a face cunoștință cu tradițiile, bucătăria și obiceiurile locale. Prima zi de activități a fost dedicată primirii oficiale în școală de către directorul unității de învățământ, prof. Daniel Mureșan. După un tur al școlii și câteva activități de team-building, oaspeții au asistat la un spectacol de bun-venit organizat de copiii școlii, la final urmărind și filmul “Baiatul cu pijamale in dungi”. A doua zi a a adus organizarea unor ateliere de lucru legate de cartea “Baiatul cu pijamale in dungi”. În a treia zi de lucru, participanții au vizionat cateva filmulețe despre refugiați, apoi organizandu-se în workshop-uri despre acest subiect, elevii având posibilitatea de a vorbi despre stereotipurile si prejudecățile întâlnite personal în viața fiecaruia sau în comunitățile locale. A patra zi a fost rezervată unei vizite în județul Cluj, în care participanții au făcut cunoștință cu istoria Salinei Turda și a arhitecturii orașului Cluj-Napoca. În a cincea zi, elevii au avut ca temă crearea și prezentare primului capitol dintr-o carte cu supereroi, care luptă pentru combaterea discriminării și a intoleranței. La final, toți participanții au luat parte la înmânarea certificatelor. Au rămas multe amintiri, regrete ale elevilor că s-a terminat prea repede o săptămână care le-a adus o mulțime de experiențe de neuitat.
În perioada 2 – 8 februarie 2020, alți cinci elevi și doi profesori de la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” vor participa la a doua mobilitate în cadrul proiectului “Reading for Life”, desfășurată în Felgueiras-Portugalia. “Ne dorim să continuăm proiectele de parteneriat european, acestea constituind modalităţi excelente de învățare pentru elevi, de dezvoltare a abilităților lingvistice si nu în ultimul rând, sunt modalităţi formale, nonformale şi informale de dezvoltare personală și profesională. Călătoria noastră Erasmus+ continuă” , ne-a declarat și coordonatorul acestor proiecte, prof Melinda Nagy.
În încheiere, dorim să aducem la cunoștință faptul că Liceul Tehnologic “Octavian Goga” din Jibou a obținut în data de 30 octombrie 2019 certificatul European de calitate pentru rezultatele deosebite în proiectul Erasmus+ și eTwinning “Creative, Active, Responsible Students in the digital world”. Acesta certifică efortul, munca și rezultatele deosebite din cadrul proiectelor Erasmus+ desfășurate în școala noastră, lucruri recunoscute la cel mai înalt nivel European.
Echipa de proiect

Leave a Comment