De maine incep inscrierile la licee

Magazin Salajean 17 iunie 2009 0

De maine incep inscrierile la liceeIn perioada 18-25 iunie, absolventii claselor a opta, impreuna cu parintii si dirigintii lor, trebuie sa completeze fisele de inscriere la liceu. Elevii pot opta pentru licee dintr-un singur judet. Daca aleg sa invete la un liceu din alt judet decat cel in care au terminat gimnaziul, ei vor completa fisele de inscriere in centre special organizate in acest scop. Dupa cum ne-a declarat inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, pana in data de 30 iunie, fiecare inspectorat din tara va trebui sa transmita datele cu cei inscrisi catre Centrul National de Admitere, astfel incat, in data de 3 iulie sa poata avea loc repartizarea propriu-zisa. Pana in 4 iulie, unitatile de invatamant gimnazial vor afisa listele cu fostii lor elevi admisi la liceu si lista cu locurile in liceu ramase disponibile. In data de 6 iulie si liceele vor face acelasi lucru. Dupa repartizare, in intervalul 6-16 iulie, elevii admisi vor depune dosarele de inscriere, iar candidatii care nu vor face acest lucru vor fi considerati retrasi.

Prima etapa este hotaratoare

Conform calendarului de admitere pentru anul scolar 2009-2010, inscrierea la licee se face in trei etape. Metodologia este publicata intr-o brosura a ISJ Salaj, care cuprinde si toate datele despre repartizarea computerizata, numarul locurilor disponibile si ultima medie de intrare la fiecare institutie din judetul Salaj. Este foarte important ca elevii sa constientizeze ca prima etapa este hotaratoare. Astfel ca ii sfatuiesc atat pe ei, cat si pe parinti si diriginti, sa numeasca foarte multe optiuni pe fisa de inscriere, in ordinea preferintelor. Si asta pentru ca, in a doua etapa, pot opta doar pentru locurile ramase libere din cea anterioara, a precizat Ioan Lung, inspectorul general adjunct al ISJ Salaj. In acest scop au fost organizate chiar si sedinte de instruire pentru completarea fiselor de inscriere la liceu, sedinte la care au participat si parintii. Rolul acestora a fost acela de a-i ajuta pe elevi sa completeze cat mai eficient fisele de inscriere. Daca nu apreciaza corect nivelul concurentei la liceele unde candideaza, unii elevi cu rezultate bune ar putea sa nu fie admisi la nicio institutie de invatamant post-gimnazial, a incheiat Ioan Lung.

Conform metodologiei aprobate de Ministerul Educatiei, elevii sunt admisi la liceu, si anul acesta, fara examen, tinandu-se cont de media notelor obtinute la tezele cu subiect unic si de media de absolvire a claselor V-VIII, fiecare avand o pondere de 50 la suta din nota de admitere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »