De maine, elevii de a VIII-a intra in febra testelor nationale

Magazin Salajean 3 mai 2010 0

De maine, elevii de a VIII-a  intra in febra testelor nationale

Rezultatul la evaluarea nationala, care debuteaza in 4 mai cu proba scrisa la Limba si literatura romana, reprezinta 25 la suta din media de admitere. Lucrarile vor fi corectate de doi profesori din scoala.

Cobai pentru reforma in invatamant

De maine, scolarii din ultimul an de gimnaziu intra in febra examenelor Evaluarii nationale – ultima gaselnita a guvernantilor. Prima dintre probele scrise va fi sustinuta la Limba si literatura romana. Proba propriu-zisa incepe la ora 12, elevii avand la dispozitie doua ore pentru rezolvarea subiectelor. Este primul an in care se desfasoara o astfel de evaluare, dupa ce mai multi ani la rand, elevii au dat teze cu subiect unic.

Presedintele Comisiei pentru Evaluarea nationala la clasa a VIII-a din Salaj, Szabo Stefan, ne-a declarat ca aceasta forma de evaluare este mai simpla decat tezele unice, iar modul de organizare si desfasurare a examinarii este mai avantajos pentru candidati. Insa elevii nu vad cu ochi buni toate aceste schimbari. Tot timpul vin cu idei noi, azi e intr-un fel, maine intr-altul. Suntem ca niste cobai, in conditiile in care sistemul de invatamant se schimba aproape in fiecare an. Nici nu mai stim cum sa ne pregatim pentru examene, ne-a spus Adina D., eleva la Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu din Zalau.

La fel se simte si Bianca D., eleva la Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu din Zalau, afectata de atatea schimbari in educatie. In loc sa revizuiasca materia stufoasa, ne supun la tot felul de examene. Habar nu au ce invatam noi si cat ne chinuim sa acumulam atata materie care nu ne foloseste la nimic. Dupa ce am dat teze, acum spun ca trebuie sa sustinem Evaluare nationala. Si daca trece clasa a IX-a la gimnaziu, iar le modifica, ne-a spus aceasta. In fapt, si mai interesant este faptul ca, in conformitate cu proiectul noii Legi a Educatiei, modalitatea in care se va intra la liceu urmeaza sa se schimbe din nou, pentru a treia oara in mai putin de patru ani.

Lucrari corectate de profesorii din scoala

Potrivit metodologiei in vigoare, evaluarea lucrarilor se va face de catre doi profesori de la unitatea de invatamant, de regula unitate scolara cu personalitate juridica. In cazul in care in unitatea de invatamant nu exista cate doi profesori la disciplinele la care se sustine Evaluarea nationala pentru elevii clasei a VIII-a, se solicita un cadru didactic din cea mai apropiata unitate de invatamant. In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza si se trece pe lucrare nota finala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Aceasta nota este cea care se va lua in calcul pentru media de admitere in clasa a IX-a, se arata in metodologie.

La nivelul judetului Salaj s-au format 14 centre de comunicare la care sunt arondate toate scolile din judet, de unde vor fi distribuite, in fiecare unitate scolara, subiectele pentru testare. Pentru buna desfasurare a Evaluarii nationale, directorii scolilor in care au loc examinarile au participat, saptamana trecuta, la o sedinta de instruire sustinuta la sediul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj. La nivelul judetului nostru vor fi evaluati aproximativ 2.500 de elevi.

25 la suta din media admiterii la liceu

Pe langa faptul ca aceasta evaluare are loc pentru prima data, emotiile elevilor in ultimul an de gimnaziu vor fi si mai mari, intrucat 25 la suta din rezultat va conta la admiterea la liceu. Pentru absolventii din promotia 2010, media de admitere este o medie ponderata, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25 la suta, media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a are o pondere de 25 la suta, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50 la suta, ne-a declarat Szabo Stefan. Pentru absolventii clasei a VIII-a care nu au sustinut tezele cu subiect unic anul trecut, intrucat au studiat peste hotare, media generala de la evaluarea nationala conteaza in proportie de 50 la suta, in timp ce media claselor de gimnaziu tot 50 la suta.

In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, iar unul a sustinut si altul nu a sustinut tezele cu subiect unic, are prioritate cel care le-a sustinut.

In data de 6 mai, are loc proba scrisa la Limba si literatura materna, iar in data de 12 mai, toti elevii vor sustine proba scrisa de matematica. De asemenea, cei care nu pot participa la aceasta sesiune, pot sustine examinarile intr-o sesiune speciala, la Limba si literatura romana in data de 25 mai, la Limba si literatura materna in 27 mai, iar la matematica in 2 iunie. Elevii interesati pot observa modele de subiecte pentru testare la adresa http://subiecte.edu.ro/Evaluare_Nationala/Modele_de_subiecte/.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »