De la un an la altul: Mai putini elevi in scolile salajene

Magazin Salajean 13 septembrie 2011 0

De la un an la altul: Mai putini elevi in scolile salajene

Noul an scolar a inceput cu mai putini elevi decat in anii anteriori, iar aceasta evolutie negativa se inregistreaza in toate judetele tarii – cu o singura exceptie – inca de la Revolutie incoace, conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica. Iar nu lipsa interesului pentru educatie primeaza, cum ar putea fi interpretata scaderea drastica a numarului de elevi din bancile scolare. Alti factori au dus concomitent la diminuarea efectivelor de copii care frecventeaza cursurile de invatamant, si anume: scaderea natalitatii, migratia romanilor catre tarile vest-europene, abandonul scolar, dar si situatia precara a nivelului de trai si slaba dezvoltare a economiei.

Potrivit studiului mentionat anterior, populatia scolara a scazut de la peste 4,8 milioane de elevi romani la inceputul anului 1990, la aproximativ 3,3 milioane la inceputul anului scolar 2010-2011. Studiul cuprinde si o statistica realizata la nivelul fiecarui judet, insa pentru un interval mai scurt de timp, doar ultimii cinci ani, respectiv perioada 2006-2010. In aceasta perioada, in toate judetele tarii s-au inregistrat scaderi ale numarului de elevi din scoli, exceptie facand judetul Ilfov unde s-a inregistrat un plus de peste 2.600 de scolari. Nici judetul Salaj nu face exceptie din multime, dar isi pastreaza un loc la capatul clasamentului (locul 36) cu cea mai mare scadere a numarului elevi in ultimii cinci ani. Astfel, daca in anul 2006 erau inscrisi in scolile si gradinitele din judet un numar de 44.522 de copii, in cursul anului trecut au fost la cursuri 41.741, respectiv cu 2.781 mai putini. Anul acesta pare sa fi inceput si cu mai putini elevi. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, in anul scolar 2011-2012 s-au inscris aproximativ 41.300 de elevi din judet, numarul urmand a fi stabilit cu exactitate in urma rapoartelor in cursul saptamanii urmatoare.

Judetul cu cea mai mare reducere a numarului de elevi in ultimii cinci ani este Bacaul. Din 2006 si pana la inceputul anului preuniversitar 2010, numarul elevilor bacauani s-a diminuat de la 125.983 si pana la 113.271. Adica, un declin de 12.712 elevi. A doua mare scadere a numarului de elevi scolarizati a avut loc in Bucuresti: un minus de putin peste 12.000 de elevi. Pe urmatorul loc se situeaza judetul Arges, iar pe cea de-a patra pozitie se afla judetul Neamt. Urmatorul in lista este tot un judet din Moldova, mai mare ca populatie decat Neamt si al doilea judet din tara dupa marimea populatiei. Este vorba de Iasi. In concluzie, cinci judete din Moldova sunt in top 10 privind scaderea numarului de elevi.

La polul opus, dar favorabil in conditiile date, se situeaza judetele Covasna, Bihor, Giurgiu, Calarasi, Bistrita-Nasaud si Salaj. Exceptand judetul Bihor, unde sunt inscrisi peste 100.000 de copii in scoli si gradinite, judetele mentionate au, fiecare in parte, mai putin de 60.000 de elevi si prescolari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »