Dascalii salajeni nu se inghesuie sa-si declare la Finante veniturile din meditatii

Magazin Salajean 16 februarie 2010 0

Dascalii salajeni nu se inghesuie sa-si declare la Finante veniturile din meditatii

Dintr-un total de peste 3.500 de cadre didactice doar 14 profesori din judetul Salaj, au declarat, in 2009, la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, venituri incasate din meditatiile la domiciliu. Potrivit DGFP, intre timp, din cei 14 profesori, doi au declarat ca si-au incetat activitatea.

Intrand in legalitate, cadrele didactice vor achita un impozit de 16 la suta din veniturile obtinute din meditatiile acordate elevilor. In ce priveste perceperea si calcularea acestui impozit, exista doua variante. Prima ar fi cea clasica, si anume intocmirea de acte contabile si prezentarea lor, periodica, la DGFP, pentru ca, in functie de incasari, sa fie perceputa suma care trebuie platita la bugetul de stat. Cea de-a doua, mult mai simpla, este incadrarea la nomenclatorul normelor de venit.

Anual, DGFP actualizeaza acest nomenclator al normelor de venit pentru fiecare meserie in parte, fiind vizate de regula meserii din zona serviciilor. Acest nomenclator este forma simplificata pentru persoanele care desfasoara activitati in domeniul serviciilor si carora li se estimeaza un anumit venit anual pentru care trebuie sa achite un impozit de 16 la suta, fara a mai fi nevoie ca persoanele in cauza sa tina contabilitate.

Conform nomenclatorului, norma de venit anuala pentru 2010, stabilita de DGFP, este de 5.000 de lei in municipiul Zalau, 4.200 de lei in celelalte orase si 3.500 de lei pentru pentru profesorii care dau meditatii in comune. De mentionat ca aceasta norma se reduce cu 40 la suta in cazul in care meditatorii sunt angajati si prezinta o adeverinta de salariu, cu 50 la suta in cazul in care meditatorii sunt femei si au varsta de peste 60 de ani, respectiv 65 de ani pentru barbati si tot cu 50 la suta pentru pensionarii cu pensie de invaliditate de gradul III, se arata intr-un comunicat remis de DGFP Salaj.

De retinut ca mai sunt si alte domenii de activitate de prestari servicii pe nomenclatorul respectiv, pentru care, la fiecare inceput de an, sunt stabilite norme de venit, pentru intrarea in legalitate a persoanelor care exercita astfel de activitati in domeniul serviciilor, cum ar fi: informaticienii, taximetristii, zugravii sau tamplarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »