Dascalii – dezamagiti inca o data de clasa politica

Magazin Salajean 8 noiembrie 2006 0

Dascalii - dezamagiti inca o data de clasa politicaInca de la inceputul anului scolar, sindicatele din invatamant au amenintat Guvernul ca, in cazul in care nu-si va respecta promisiunile asumate, acesta va avea viata grea in aceasta toamna. Prin urmare, desi festivitatile de deschidere a cursurilor preuniversitare au debutat sub spectrul boicotului, pe parcurs se parea ca atat sindicatele, cat si executivul au ajuns la o intelegere. Astfel, in urma intalnirilor dintre ministrul Mihail Hardau si confederatiile sindicale din educatie, s-a convenit ca lefurile dascalilor sa fie majorate cu 7 procente incepand cu 1 aprilie 2007 si cu 15 procente incepand cu 1 octombrie 2007. Din pacate pentru dascali, intelegerea a cazut, pentru ca parlamentarii din comisiile reunite de Buget Finante, in frunte cu ministrul Mihai Hardau, au votat, la inceputul acestei saptamani, bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru anul 2007, respingand amendamentul referitor la redistribuirea a 420 de milioane de lei de la capitolul investitii spre fondul de salarii. Principalul efect al acestei decizii este ca majorarea din octombrie 2007 nu va mai fi de 15 procente, ci doar de 11 procente.

Votul comisiilor de Buget Finante i-a nemultumit pe sindicalisti care reclama inconsecventa ministrului educatiei, ce initial a fost de acord cu redistribuirea sumei de 420 de milioane de lei de la investitii spre salarii. Mai mult, ministrul Hardau s-a declarat multumit de procentul alocat educatiei din PIB, declarandu-se, totodata, impotriva transferurilor, indiferent de cat de mare este cresterea la investitii de capital.

Contactat telefonic si rugat sa-si exprime punctul de vedere vizavi de rezultatul votului de la Bucuresti, Eusebiu Lehene – liderul sindicalistilor din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), ne-a declarat ca luni a fost o ocazie in plus in care ministrul si-a aratat <> fata de dascali. In orice caz, aici este vorba de o decizie politica care reflecta atitudinea clasei politice fata de sistemul de invatamant din Romania. Referitor la masurile pe care sindicatele din educatie le vor avea ca reactie la decizia luata luni de parlamentari, Eusebiu Lehene a precizat ca o decizie in acest sens se va stabili saptamanile urmatoare dupa ce vor avea loc mai multe intalniri ale liderilor de sindicat din tara. Oricum Guvernul a dat dovada de o atitudine discriminatorie fata de alte categorii de bugetari, a mai adaugat liderul FSLI Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »