Daniel Funeriu: “Sentinţele judecătoreşti care acordă drepturi băneşti dascălilor vor fi puse în aplicare”

Magazin Salajean 11 aprilie 2011 0

Daniel Funeriu: “Sentinţele judecătoreşti care acordă drepturi băneşti dascălilor vor fi puse în aplicare”

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, că sentinţele judecătoreşti care acordă drepturi în bani cadrelor didactice vor fi puse în aplicare începând cu anul 2012, eşalonat, conform reglementărilor legale în vigoare.

Prezent în Sălaj pentru a participa la Întâlnirea de lucru a inspectorilor şcolari generali, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că „interesul Ministerului Educaţiei este ca în România, să existe, pentru muncă egală, salariu egal”, astfel încât cadrele didactice să primească tot ceea ce au câştigat legal. „Conform reglementărilor legale în vigoare, sentinţele judecătoreşti care acordă drepturi în bani cadrelor didactice vor fi puse în aplicare începând cu anul 2012, eşalonat, şi vreau să subliniez extrem de tranşant că nu se pune problema ca sentinţe judecătoreşti, în România, să nu fie respectate. Oricine spune altceva, spune un neadevăr”, a declarat Daniel Funeriu.

Potrivit sursei citate, în judeţele Suceava şi Botoşani „s-a ajuns la situaţia actuală tocmai pentru că se pun în practică sentinţele de reîncadrare câştigate de cadrele didactice”, dar situaţia va fi echilibrată, la nivel naţional, prin Legea Salarizării profesorilor. „Legea Salarizării profesorilor pe care Guvernul îşi angajează răspunderea este o Lege pe anul 2011, care stabileşte pentru fiecare funcţie didactică nivelul de salarizare. Rezultatul acestei legi pe anul 2011 va fi acela că toate cadrele didactice din toate judeţele României, mai puţin Suceava şi Botoşani, vor avea exact acelaşi salariu ca şi cel pus în plată în ianuarie – martie 2011”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Acesta a spus că este greu de explicat de ce un cadru didactic din Sălaj, de exemplu, are un salariu mai mic decât un cadru didactic din Suceava sau Botoşani pentru aceeaşi muncă. „Tocmai pentru că acest lucru nu trebuie să se producă, am intervenit cu această lege în baza căreia peste 95 la sută din cadrele didactice din România vor avea exact acelaşi salariu pe care îl aveau pus în plată în ianuarie – martie, cu revenirea celor din Suceava şi Botoşani la nivelul de salarizare al colegilor din celelalte judeţe”, a declarat Funeriu.

Funeriu a spus că, pe viitor, economia României va trebui făcută să meargă şi vor trebui crescute veniturile la buget, astfel încât să se ajungă la situaţia în care dascălii să beneficieze de salarii mai mari.

Restructurarea anului şcolar – încă în discuţie

Referitor la modificarea structurii anului şcolar, Funeriu a declarat că nu Ministerul Educaţiei a iniţiat aceste discuţiile, ele fiind deschise „de persoane din spaţiul public”. „Pentru a clarifica aspectele legate de structura anului şcolar, aceasta se stabileşte prin Ordin al ministrului. Discuţia referitoare la structura anului şcolar a fost deschisă de o serie de persoane din spaţiul public şi Ministerul a salutat această discuţie. Vreau să clarific că nu Ministerul a iniţiat această discuţie, ea a apărut în spaţiul public în momentul în care răspundeam unor întrebări legate de acest lucru”, a declarat Daniel Funeriu.

Potrivit sursei citate, foarte multă lume spune că scurtarea vacanţei de vară şi prelungirea vacanţei de iarnă ar aduce beneficii scăzând absenteismul şcolar. „Iarna, bolile sunt mai multe, copiii sunt mai frecvent bolnavi, este mai greu să mergi la şcoală dacă este frig. Acestea ar fi câteva argumente pentru modificarea structurii anului şcolar, dar Ministerul va lua o decizie în acest sens atunci când, la nivelul actorilor din sistem – elevi, părinţi, cadre didactice, colectivităţi locale – această discuţie va ajunge la maturitate”, a spus Funeriu.

Ministrul Educaţiei a declarat că nu va fi luată o „decizie precipitată”, pentru că este vorba de o decizie care implică milioane de oameni şi este nevoie de consens. „Aici nu merge cu majoritatea, este nevoie de consens. Dar, într-adevăr, la dezbaterea pe care am salutat-o şi care a fost iniţiată de deputaţii PDL, multă lume s-a exprimat – inclusiv Sindicatele, inclusiv părinţii, comunităţile de elevi – în favoarea scurtării vacanţei de vară şi a lungirii vacanţei de iarnă”, a spus Funeriu.

Acesta a spus că o decizie va fi luată abia după ce vor fi ascultate toate părţile implicate, iar decizia va fi aceea care va întruni consensul şi care va fi în interesul elevilor.

Tu faci legea de nota 10 (zece) în Sălaj

Aproximativ 300 de inspectori şcolari, cadre didactice, precum şi reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor s-au întâlnit vineri, în sala Restaurantului Severus, cu conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului pentru a lua parte la lansarea în judeţul Sălaj a campaniei Tu faci Legea de nota 10 (zece). Campania a fost iniţiată de Ministerul Educaţiei, cu scopul promovării şi clarificării Legii Educaţiei nr.1/2011, precum şi elaborării metodologiilor de punere în aplicare a articolelor din lege.

Întâlnirea a fost moderată de inspectorul şcolar general Ioan Abrudan, în prezenţa ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, a secretarului de stat în minister, Ioana Badea, precum şi a membrului Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, Doiniţa Mariana Chircu.

Scopul principal al acestei întâlniri este de a purta discuţii de implementare a legii asupra aspectelor ce vor dirija viaţa la clasă de acum încolo. De prea multe ori, reforma a venit prin fax de la minister, cu indicaţii a ceea ce era de făcut şi nu cum ar fi bine să fie făcută. Astfel că nu vrem o dezbatere politizată şi sterilă. Nu se va asista la discursuri, ci se va prezenta munca depusă de colegii din judeţ, privind aplicarea celor două metodologii propuse, a precizat Ministrul Educaţiei, Funeriu.

Reprezentantul Ministerului a vorbit apoi despre importanţa noii Legi, care s-a creat incluzând dezbateri publice ce i-au implicat pe profesorii şi reprezentanţii părinţilor din toate judeţele ţării. În acest context, inspectorul şcolar Mircea Breban, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Sălaj, Sanda Bulgăreanu, şi consilierul educativ Monica Morar au vorbit despre contribuţia adusă noii legi. Alături de alte judeţe din ţară, Sălajul a participat cu două echipe de câte zece profesori la elaborarea prevederilor din Lege care se referă la metodologiile secundare de aplicare a regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar şi cele de aplicare a regulamentului de organizare şi funcţionare a CCD Sălaj. Participanţii la întrunire au primit din partea Ministerului şi broşuri-pliante de prezentare a Legii şi metodologiei acesteia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »