Cu patru la suta mai putine posturi didactice

Magazin Salajean 29 iulie 2009 0

Cu patru la suta mai putine posturi didactice

E. Lehene: Ministerul Educatiei n-a facut altceva decat sa incerce marea cu degetul

La numai doua luni de la incheierea acordului prin care conducerea Ministerului Educatiei se angaja sa nu opereze disponibilizari in sistem, inspectoratele scolare au fost informate ca trebuie sa faca reduceri de personal. La Salaj trebuie desfiintate aproximativ 300 de posturi. Limita impusa de minister este de 4.658 de posturi in educatie, fata de cele 4.924 existente la aceasta data in Salaj. Dupa cum ne-a declarat Szabo Stefan, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, pentru faptul ca unii dintre cei aflati la conducerea inspectoratului sunt plecati in concedii, doar pe la mijlocul lunii august vor avea loc intruniri in vederea reducerii locurilor din invatamant pana la maxim 4.658. Acest plafon nu poate fi depasit. Sa speram ca reducerea numarului de posturi nu va afecta foarte multe persoane. Vom incerca sa rezolvam problema fie prin miscarea cadrelor didactice, fie prin comasari de clase unde invata putini elevi, precum si prin desfiintarea celor in care sunt putini copii. O solutie o reprezinta si clasele step-by-step, unde, daca sunt putini copiii, vom putea sa le anulam. Din pacate, nu avem ce face. Acestea sunt cerintele Ministerului Educatiei, ne-a declarat Szabo. Totodata, inspectorul general adjunct spune ca repartizarea posturilor de suplinire nu va fi afectata. Am putea vorbi doar de reducerea unui post sau doua de suplinitori, nu mai mult. Vom incerca sa luam in calcul toate masurile pentru gasirea unor solutii pe plan local pentru ca numarul disponibilizarilor sa fie cat mai mic, a mentionat Szabo, adaugand faptul ca, in prezent, nici unul din posturile care trebuia repartizate suplinitorilor in aceasta perioada nu a fost blocat.

Sindicalistii au trimis proteste la Guvern

Masura reducerii numarului de posturi a starnit reactia sindicalistilor. Ei au inaintat proteste la Guvern, pe principiul ca nu au fost consultati inainte de a lua decizia de micsorare a locurilor din invatamant. Aceasta masura, luata in timpul desfasurarii etapelor miscarii personalului didactic, demonstreaza lipsa totala de respect de care da dovada conducerea ministerului fata de cadrele didactice, carora li se diminueaza norma didactica de predare si care sunt, in mod fortat, supuse restrangerii de activitate, a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatele Libere din Invatamant.

Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, spune ca decizia ministerului de a reduce patru la suta din totalul posturilor din invatamant nu este reala. Astazi (ieri n.r.) are loc o sedinta la Federatie si asteptam finalul deciziei. Nu cunosc inca ce masuri se vor lua. Adaug insa ca reducerea nu este relevanta, avand la baza doar evaluarea numarului de clase la nivel judetean raportat la numarul de clase de anul trecut. Nu se poate vorbi de comasarea de clase la nivelul unitatilor din mediul rural, din considerente geografice. Ministerul Educatiei n-a facut altceva decat sa incerce marea cu degetul. Am impresia ca numarul de locuri a fost stabilit din avion: n-au tinut cont de particularitatile fiecarui judet in parte, ne-a declarat Lehene, adaugand ca ne va tine la curent cu deciziile federatiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »