Criza injumatateste posturile titularizabile in invatamantul salajean

Magazin Salajean 2 iunie 2010 0

Criza injumatateste posturile titularizabile in invatamantul salajean

Peste 800 de posturi didactice in invatamantul salajean, ocupate in prezent de suplinitori calificati si necalificati, vor fi scoase la concurs pentru anul scolar 2010-2011. Conform metodologiei privind miscarile de cadre, primele posturi vacante vor fi ocupate de catre profesorii titulari de la oras care nu mai au posturi complete, ca urmare a comasarii scolilor sau claselor la care predau ori disparitia unor discipline. Potrivit inspectorului de resurse umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Viorel Lungu, 74 de cadre titulare salajene si-au depus cerere pentru pretransfer si restrangere de activitate, acestia avand prioritate la repartizarea posturilor vacante. Din cele 814 posturi vacante rezervate, trecute in aplicatia ministerului, 47 sunt completare de norma, 64 sunt pentru restrangeri de activitate, 98 sunt disponibile pentru pretransfer – ce nu modifica numarul posturilor vacante, iar 65 sunt pentru detasarea in interesul invatamantului. Lista cu posturile vacante pentru anul scolar urmator va trebui afisata pana cel tarziu la data de 14 iunie, a mentionat Viorel Lungu. Din cele 814 posturi, 261 sunt posturi complete iar 178 sunt posturi incomplete.

Potrivit sursei citate, anul acesta, posturile titularizabile sunt de doua ori mai putine ca numar fata de anii trecuti, respectiv 93 de posturi care vor fi ocupate in urma examenului de titularizare din 14 iulie. Scaderea drastica a numarului de posturi didactice titularizabile este cauzata de numarul redus de elevi ce a dus la comasari de clase, respectiv la reducerea posturilor. In ultimii doi ani au fost scoase la concurs mai bine de 400 de posturi (cate 200 in fiecare an), dintre care 137 fiind ocupate in 2008, iar 169 anul trecut.

Este foarte probabil, din experienta anilor trecuti, ca si anul acesta sa nu fie ocupate in totalitate posturile de titulari, a precizat inspectorul de resurse umane, adaugand ca actualii titulari nu vor avea de suferit din cauza acestui numar mic de posturi vacante pentru urmatorul an scolar. Nu aceeasi soarta o vor avea suplinitorii care vor avea mai putin cu 234 de posturi la dispozitie, conform reglementarilor Ministerului Educatiei de reducere a cheltuielilor bugetare prin scaderea numarului de posturi pentru anul scolar viitor.

Dosarele pentru participarea la examenul de titularizare se vor depune in perioada 14-25 iunie, concursul urmand sa aiba loc in 14 iulie. O noutate in acest an este ca subiectele vor fi aceleasi la nivel national, fata de anul trecut cand la examenul de titularizare subiectele au fost concepute pe plan local. Subiectele vor fi primite de la minister, insa vor fi corectate la nivel local. La nivelul judetului Salaj, concursul de titularizare se va desfasura la Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau.

Concursul de suplinire va avea loc in data de 6 august, iar testarea pentru suplinitorii calificati in zilele de 6 si 7 august. Mai multe informatii despre miscarile de cadre pentru anul scolar 2010-2011 pot fi urmarite pe site-ul inspectoratului scolar www.isjsalaj.ro, la sectiunea personal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »